Радан Кънев: Отлагането на влизането в чакалнята за еврото е лош сигнал за Европа

19:12, 21 фев 20 / Политика 25 1497 Topnovini

„Това е несериозно политическо поведение“, това коментира евродепутатът Радан Кънев в ефира на bTV по повод на новината, че ще започнем преговори за влизане в „чакалнята“ за еврото през юли, а не през април.

Българското правителство е дало лош сигнал с това изчакване, смята Кънев, който посочи като доказателството за своето твърдение за несериозността на управляващите фактът, че сме научили новината от зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Влизането в чакалнята на еврозоната се отлага за юли

„Въпросът е много важен и трябва да се обсъжда. Ние сме длъжни да приемем еврото. Това е част от нашия договор с Европейския съюз“, каза Кънев. „Моментът, в който ние сме готови е едната тема, а моментът, в който ние имаме желание да побързаме, да влезем, да се интегрираме е друга тема. Тези теми трябва да бъдат обсъждани сериозно без излишни емоции“, заяви евродепутатът, според когото ние от години сме вече в този процес, но не чуваме нищо от правителството.

Кънев е категоричен, че ползите от приемането на еврото в нашата страна ще са много големи като падането на лихвените нива и отпадането на валутния риск, който е много важен за инвеститорите, особено тези в сферата на търговията.

"Приемането на еврото е „експертен разговор“, а не правителството „да мишкува“ и „да прокарва закони между първо и второ четене на друг закон, променя се най-важният закон в България за последните 25 години – този за валутни я борд“. „Хората се тревожат и се объркват. Създава се кризисна среда“, смята Кънев.

ЕС ще инвестира 1 трилион евро в „зелена сделка”

Друг лош сигнал, който българското правителство дава на Брюксел, е отлагането на „зелената сделка“, убеден е Кънев. Според евродепутата ние изпускаме шанса да се възползваме от фонда за преход, за разлика от нашите съседи, които го използват, за да модернизират своята енергетика.

„Зелената сделка е състезание за пари“, смята Кънев. "Въглищата вече са нерентабилни като гориво и това се вижда от факта, че мини в Бобов дол вече не работят. А тепърва ще става все по-нерентабилно използването на изкопаеми горива и ние трябва бързо да се преориентираме", убеден е евродепутатът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 69 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.