ЕС ще инвестира 1 трилион евро в „зелена сделка”

08:16, 15 яну 20 / Свят 25 1338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един трилион евро ще бъдат инвестирани в европейската „зелена сделка“, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург, съобщи БНР.  По време на първото заседание на европарламента за годината Комисията представи официално плана за устойчиво инвестиране в „зелената сделка“.

Целта на Брюксел е до 2050 година Европейският съюз  да бъде първото обединение на държави, което има неутрален ефект върху промените в климата.

Изтрити данни от телефона на Урсула фон дер Лайен притесниха депутат

Въпреки че всички евродепутати бяха категорични, че трябва да се инвестира в борбата с климатичните промени, голяма част от тях разкритикуваха ЕК, че ще отнеме ключови за определени държави индустрии.

В отговор на критиките Урсула фон дер Лайен каза: Европейската зелена сделка е за климата, но тя също е и за хората. Предстои ни огромен преход и ние трябва да сме сигурни, че никой няма да изостане“.

Учени предричат климатична катастрофа за Европа

Чуха се и критики, че предложеният план не е достатъчен, а действията на Европа в борбата с климатичните промени също са недостатъчни. Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази принципното си съгласие: Прави сте, необходими са повече усилия, за да се постигне крайната цел. Това обаче е първа стъпка в правилната посока. Всяко пътуване започва с първа стъпка“.

Инвестиционният план е за 10 години напред. За да се изпълнят заложените в него мерки и да се осигури необходимият за тях ресурс, са необходими редица законодателни промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама