ЕС ще инвестира 1 трилион евро в „зелена сделка”

08:16, 15 яну 20 / Свят 25 294 Topnovini
1

Един трилион евро ще бъдат инвестирани в европейската „зелена сделка“, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург, съобщи БНР.  По време на първото заседание на европарламента за годината Комисията представи официално плана за устойчиво инвестиране в „зелената сделка“.

Целта на Брюксел е до 2050 година Европейският съюз  да бъде първото обединение на държави, което има неутрален ефект върху промените в климата.

Изтрити данни от телефона на Урсула фон дер Лайен притесниха депутат

Въпреки че всички евродепутати бяха категорични, че трябва да се инвестира в борбата с климатичните промени, голяма част от тях разкритикуваха ЕК, че ще отнеме ключови за определени държави индустрии.

В отговор на критиките Урсула фон дер Лайен каза: Европейската зелена сделка е за климата, но тя също е и за хората. Предстои ни огромен преход и ние трябва да сме сигурни, че никой няма да изостане“.

Учени предричат климатична катастрофа за Европа

Чуха се и критики, че предложеният план не е достатъчен, а действията на Европа в борбата с климатичните промени също са недостатъчни. Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази принципното си съгласие: Прави сте, необходими са повече усилия, за да се постигне крайната цел. Това обаче е първа стъпка в правилната посока. Всяко пътуване започва с първа стъпка“.

Инвестиционният план е за 10 години напред. За да се изпълнят заложените в него мерки и да се осигури необходимият за тях ресурс, са необходими редица законодателни промени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 50 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.