БСП заподозря Бойко Борисов в лъжа за икономическия растеж

12:40, 21 фев 20 / Политика 25 2007 Цветилена Симеонова

Депутатът от БСП Румен Гечев изнесе данни, според които премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са манипулирали данните за икономическия растеж на страната.

Гечев цитира думи на Горанов от миналата година, според които икономическият растеж на България през 2019 г. е бил един от най-високите в Европа, а очакваният растеж до 2022 г. е с 3,3% за всяка година. Гечев цитира и думи на еврокомисаря, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис, който обясни, че Горанов го бил уверил, че страната се подготвя за влизане в чакалнята „може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“. А самият Домбровскис, заяви, че няма причина за отлагане.

Ева Майдел: България ще продължи по пътя си към единната валута

Според БСП обаче причина за отлагане на влизането ни в еврозоната има и тя е манипулирането на данни за икономическия растеж на страната.

Гечев посочи, че правителството на Борисов е подало фалшива информация към НСИ и БНБ и икономическият растеж на страната е в пъти по-нисък от декларирания. "По наши разчети във вноса не са отчетени около 4 млрд. лв. По наша информация това е основно поради неотчетени и най-вероятно умишлено внесени петролни продукти за тази сума. Като преоценим растежът, който декларира правителството от 3,3% с тези 4 млрд. лв., той става 0,8%", заяви депутатът.

"Тук възниква въпросът защо правителството на Борисов крие информация за вноса? Защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ? Ние въобще не сме сред първите в Европа, ние лазим по дъното“, коментира Гечев. „Вие давате ли си сметка какво ще стане в ЕС, в Евростат и ЕЦБ? Затова се дава задна за чакалнята – защото растежът не е 3,3%, вносът е коренно различен. Лъжете не само българските граждани, но и европейските институции“, посочи той.

50% от българите са против въвеждането на еврото, само 19% са "За"

Заради всичко това от БСП поискаха оставката на Борисов и цялото правителство.

Според Румен Гечев при така създалата се ситуация финансовият министър ще трябва да вземе мегафон и да отиде по българските градове, до Барселона и Брюксел и да обяви как са манипулирали данните за растежа на икономиката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 161 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.