Емил Димитров: Отпадъци по вода у нас ще влизат само през Варна

09:09, 14 фев 20 / Политика 25 1473 Topnovini
1

За да се следи изкъсо пътят на боклука, както и състоянието на въздуха и язовирите в страната, беше създаден координационен център на МОСВ. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров показа Националната информационна система за отпадъци, където са всички регистри, откъде ще се контролират границите, както и как ще се следят пристанищата.

"Ние с корабите бележим успех, който не го е имало никога. Върнахме част от контейнерите, които бяха заловени и тези контейнери първо бяха върнати в Италия и властите после признаха, че при тях е извършено нарушение, сега карабинерите там извършват мащабна акция. За в бъдеще само на Варна запад ще се идва. Благодарим на циментовите заводи, на индустрията, която каза "ние ще платим цената на контрола в България", отбеляза министърът пред БНТ.

Нов център ще следи управлението на водите, отпадъците и качеството на въздуха

Той каза, че България и Италия са се разбрали относно боклука и санкциите ще бъдат много жестоки към хората, които са излъгали с тези контейнери. Министърът каза още, че са подготвили още няколко партиди, но чакат указания от главния прокурор Иван Гешев, корабите са готови, превозвачите също са информирани.

"Относно сухопътните граници - ще бъде само "Калотина" за влизане, с Македония се разбрахме да не влизат, от южната граница ще остане само "Кулата", северната ще е Видин и Русе. Контейнерите пътуват със съпроводителни документи, но когато митническите или гранични власти се усъмнят, че този товар не е това, което се представя, наши служители ще отидат на място да проверят. Надявам се да пресеем всички нелегални търговци по този начин", уточни Ревизоро.

Гешев: ТЕЦ „Бобов дол“ незаконно гори боклук 

Той коментира и ситуацията в Бобов дол. "В момента нямат разрешение за горене на отпадъци, докато не си поставят филтри и системите за сигурност. Когато ги поставят, ще могат да изгарят. Площадката, на която има изоставени количества, трябва да се изчисти", съобщи Димитров.

В координационния център се следи какво е състоянието на язовирите, какъв е въздухът, какво се случва с отпадъците в цялата страна.

"Има три вида управление на води, с които ние се занимаваме. Едното е "Напоителни системи" - 3700 километра канали, язовири. другото е енергетиката - язовири и каскади, във върхови моменти трябва да се пускат каскади, за да се захранва енергетиката. И разбира се, питейно-битовото водоснабдяване - 52 значими язовира се наблюдават от тук. "Студена" се пълни на 50 см, надявам се и и на водопровода от София, който се изгражда, подаваме вода", каза министърът на околната среда и водите.

Нивото на язовир "Студена" се е повишило с половин метър

Той показа карти как от Белмекен-Сестримо се подава вода за София, както и язовир "Дяково", който вече се пълни, "защото преди като подавахме 110 литра, тук пристигаха само 10. Останалите отиваха в 29 незаконни присвоявания, където се крадеше вода", допълни министърът.

Димитров каза още, че "Стомана" е точила незаконно вода. "Не искам да се надлъгваме, ние сложим водомер, те викат "Той е на ваша територия". да приемем, че няколко кубика е изпуснал самият водомер или кранът, но те ще си получат актовете и те ще са доста сериозни. Има едно предприятие, което е разбило водомери и си е точило хиляди тонове вода, отнехме му разрешителното. Така процедираме с всички. Колегите се чувстват като някакви екополицаи, които с пушка трябва да ходят да охраняват водомерите, не би било редно", коментира министър Димитров.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани