Древна монета разкри неизвестен римски император

18:30, 25 ное 22 / Любопитно 25 1823 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Изследователи от Университетския колеж в Лондон откриха монета, изобразяваща неизвестен досега римски император на име Спонсиан, който може би е бил офицер от армията, поел върховното командване в древноримската провинция Дакия - област, която се намира в днешна Румъния, пише БГНЕС.

Изследователите сравняват монетата с няколко истински монети със същия дизайн, открити през 1713 г. в Трансилвания, Румъния. Рецензираното изследване е публикувано в научното списание „Plos One“, водещ автор е професор Пол Н. Пиърсън (UCL Earth Sciences).

Въпреки че тази монета и други, свързани с нея, отдавна се смятат за фалшификати от XVIII в., екипът се изненадал, когато видял видими повърхностни драскотини от износване и „глинени отлагания“.

„Ако монетите се окажат фалшификати, те биха представлявали особено интересен пример за антикварно фалшифициране; ако са автентични, те биха представлявали ясен исторически контекст“, казва екипът.

Археологическите проучвания сочат, че румънският регион е бил откъснат от останалата част на Римската империя около 260 г. от н.е., като е бил евакуиран едва между 271 и 275 г. от н.е. Монетите винаги са означавали власт и авторитет. Разбирайки това и имайки предвид, че не е могъл да получава официални емисии от монетния двор в Рим, Спонсиан вероятно е разрешил създаването на монети. Те са произвеждани на местно ниво, като на някои от тях дори е изобразен неговият лик, в опит да поддържа функционираща икономика в изолираната си гранична територия. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама