Полезни съвети в борбата с вредителите по доматите

17:40, 09 авг 22 / Любопитно 25 625 Шрифт:
Биляна Иванова

Доматените насаждения са обект на нападение от различни инсекти не само в откритата земя, но и в оранжериите. Изключително трудно е да се справите с тях, особено с широкомащабната им инвазия. Тъй като предимно се садят хибридни форми на домати, които нямат естествени защитни механизми срещу патогени и паразити, за да получат богата реколта, е необходимо да знаете как да ги унищожите.

Кои са най-честите вредители и как да се справим в борбата с тях?

Борбата с натрапниците по тези растения е тежка задача, тъй като те никак не са малко. Ето и основните сред тях:

1. Листни въшки – колонии от малките насекоми атакуват доматите през периода юни-юли. Те могат да бъдат намерени от вътрешната страна на листото. Първо, насажденията избледняват и след това напълно изсъхват, поради което защитата от тях е задължителна.

2. Колорадски бръмбар – лесно е да забележите възрастните видове с ярка обвивка от жълти и черни ивици. Този тип вредители се виждат ясно върху зелените храсти. Те полагат потомството си от вътрешната страна на листото, а яйцата са кафяви на цвят и с малки размери. Червените ларви, които се появяват на 10 ден, мигновено започват да гризат растението. За зимата бръмбарът се скрива в почвата на дълбочина 50 см. През пролетта той представлява специална заплаха за все още много младите картофени храсти и след това, някъде около август, напада доматите.

3. Белокрилка – борбата с тези вредители е трудна, тъй като се размножават изключително бързо. Те са издръжливи на ниски температури, а в началото на пролетта започват стремглава популация. Възрастните екземпляри не са опасни, но ларвите се хранят с голяма част от градинските насаждения. Точно това е големият проблем, тъй като с просто око може дори да не забележим тяхното присъствие.

4. Миризливки – тези натрапници смучат от сока на листата, вследствие на което те изсъхват и се свиват. Тези насекоми са истински кошмар за всеки земеделец, тъй като нападат много голяма част от реколтата.

борба с вредители

5. Мушички – или по друг начин наречени, крилати листни въшки. Те също се разпространяват много бързо, като благодарение на крилцата им за тях е по-лесно да се прехвърлят от растение на растение, което ги прави още по-опасни и трябва да се започне своевременно борбата с тях.

6. Акари – тези вредители са най-опасни за младите растения. Борбата с тях не е трудна, стига да се вземат мерки навреме. Те причиняват редица болести по растенията, поради което не трябва да се бавите с пръскането против тях.

За да предпазите вашата реколта, е важно да познавате добре вредителите, които я нападат, и да вземете своевременни мерки срещу тях. Това не е трудно благодарение на множеството химични препарати, фунгициди, инсектициди и други средства, които ще ви бъдат съюзник в тази мисия.

С какво да пръскаме доматите?

Има редица средства, които ще ви помогнат в борбата с вредителите по вашите домати. Повечето от тях се разтварят с вода, след което се пръскат растенията, а други се използват в почвата. Препарати като Валмек, Корсейт, Ламша и Плинто са изключително подходящи за тази битка и чрез правилната им и своевременна употреба, ще се радвате на здрави и вкусни домати. 

Има и народни средства, които да помогнат в борбата с вредителите. Най-често използваното е сапуненият разтвор. Друго народно средство е пепелта от дърво. Освен като чудесна добавка за почвата, много земеделци я ползват и за помощно средство срещу неканените гости по растенията. Правилно приготвена, тя върши чудесна работа. Имайте предвид, че народните средства са подходящи само в случай на минимално присъствие на вредни инсекти. Те няма как да ви спасят, ако се борите с голяма площ или по-голям брой насекоми.

За да отглеждате здрави растения и да съберете богата реколта от домати, е необходимо да проведете задълбочена подготовка на мястото преди засаждане и редовно да инспектирате храстите. В случай на откриване на първи признаци на нашествие от вредителите трябва незабавно да се предприемат подходящи мерки за борба с тях.

 

*Платена публикация

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама