Става ли за пиене дъждовната вода?

15:00, 14 авг 22 / Любопитно 25 1912 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Според нови изследвания почти навсякъде по Земята дъждовната вода съдържа опасни нива на „вечни химикали”.

Пер- и полифлуороалкилните вещества (PFAS) са голямо семейство химикали, създадени от човека, които не се срещат в природата. Те са известни като „вечни химикали”, тъй като не се разграждат в околната среда. Имат незалепващи или отблъскващи свойства, така че могат да бъдат открити в домакински предмети като опаковки за храни, електроника, козметика и кухненски съдове

Но сега изследователи от Стокхолмския университет са ги открили в дъждовната вода в повечето места на планетата - включително в Антарктида. Няма безопасно място, където да избягате от тях.

Безопасните препоръчителни нива за някои от тези вечни химикали са намалели драстично през последните две десетилетия поради новите познания за тяхната токсичност. „През последните 20 години се наблюдава поразително намаляване на препоръчителните стойности за PFAS в питейната вода”, казва Иън Кузинс, водещ автор на изследването и професор в катедрата по науки за околната среда в Стокхолмския университет.

За едно от добре познатите вещества – „причиняващата рак перфлуороктанова киселина (PFOA)”, препоръчителните стойности за водата в САЩ са намалели 37,5 милиона пъти.

„Въз основа на последните американски насоки за PFOA в питейната вода, дъждовната вода навсякъде би била оценена като опасна за пиене”, казва той.

„Въпреки че в индустриалния свят не пием често дъждовна вода, много хора по света очакват тя да бъде безопасна за пиене и захранва много от нашите източници на питейна вода”, обясни той.

Рисковете за здравето от излагането на тези вещества са широко изследвани. Учените твърдят, че те могат да бъдат свързани с проблеми с плодовитостта, повишен риск от рак и забавяне на развитието на децата.

Други обаче твърдят, че не може да се докаже причинно-следствена връзка между тези химикали и влошеното здраве.

Въпреки това и в резултат на новите изследвания някои призовават за по-строги ограничения за PFAS.

Не може малцина да извличат икономически ползи, докато в същото време замърсяват питейната вода на милиони други и причиняват сериозни здравословни проблеми”, казва д-р Джейн Мюнке, управляващ директор на Фондацията за опаковане на храни в Цюрих, която не е участвала в проучването.

„Огромните суми, които ще струва намаляването на PFAS в питейната вода до нива, които са безопасни, въз основа на настоящите научни познания, трябва да бъдат платени от индустрията, произвеждаща и използваща тези токсични химикали”, обясни тя, цитирана от БГНЕС.

Според нея времето за действие е сега.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама