Става ли от бивше гадже приятел – науката отговори

20:00, 22 май 22 / Любопитно 25 825 Шрифт:
Биляна Иванова

Започнали с голяма любов и очаквания, връзките преминават през различни периоди, а понякога не могат да се справят с предизвикателствата и да продължат. В наши дни във връзка с поддържането на отношения с бившето гадже, колкото и да се смята за цивилизационен акт, ще се намерят и мнозина, които да твърдят, че категорично трябва да зачеркнем бившият/бившата.

Ето защо науката се зае да внесе яснота в този спор.

Издаваното в САЩ академично списание за социални и лични отношения „Journal of Social and Personal Relationships“ проведе изследване на тема „Става ли приятел от бивше гадже“. Обект на изследването е група от хетеросексуални двойки на възраст от 18 до 30 г., които са били наблюдавани в продължение на една година.

Бяха попитани... 

На всеки четири месеца двойките бяха интервюирани, като бяха помолени да споделят доколко са удовлетворени от връзката си, до каква степен се чувстват обвързани помежду си и как оценяват отношенията си.

Разделилите се двойки пък бяха помолени да споделят с каква честота се срещат с бившите си партньори и какво е поведението им един към друг.

Любовта ли е сред най-важните условия за щастие за българите?

Анализът на отговорите показва, че привързаността между партньорите по време на връзката им е в такава степен, че се превръща в здрава основа за поддържането на приятелски отношения след това.

Чувствата не изчезват веднага...

След изчерпването на романтизма в една връзка, чувствата на привързаност не изчезват веднага. От друга страна, ако преди да започне връзката двама души са близки приятели, то те са склонни да продължат да се виждат като приятели, каквито са били преди емоционалните отношения помежду им.

Зависи дали преди връзката е имало приятелство... 

Проучването показва, че дали ще останем приятели с бившето си гадже, зависи от това какви са били отношенията помежду ни преди връзката. Ако приятелството ни е прераснало в сериозна емоционална връзка, това е знак за дълготрайни хармонични отношения между партньорите.

А ако не сме успели да съхраним връзка си, то имаме шанса да запазим едно добро приятелство с човек, когото добре познаваме и на когото може да се доверим, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама