Кои са най-опасните травми за човека?

20:10, 20 май 22 / Любопитно 25 630 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Най-опасните травми за човека са тези на главата. За да се намалят рисковете от получаването им, човек трябва преди всичко да се оглежда около себе си и под краката си и да не се претоварва в ежедневните си активни дейности. Това заяви в Световния ден на травмата заместник-главният лекар по медицинското обслужване в Центъра за спешна и неотложна помощ „А.С. Пучков“ Пьотър Давидов.

Според заместник-главния лекар най-често през лятото се случват наранявания на опорно-двигателния апарат, главата, различни повърхностни травми на кожата, свързани с излагане на тъпи или остри предмети или с падане на човек върху равна повърхност. Съществуват и малък брой различни наранявания и злополуки в домашни условия.

„Ледена епоха“: Как да избегнем коварните травми през зимата?

Най-важният критерий за сериозността на нараняването е наличието на кървене, когато от раната тече обилно кръв. Кървенето винаги е сериозно усложнение на нараняването и ако има кървене, то трябва да бъде спряно, което е основен фактор за необходимостта от повикване на линейка. От останалите наранявания най-опасни са нараняванията на главата, затова те изискват внимателно наблюдение, за да се изключат усложнения като например тежка травма на главата. Също така трябва да се извика линейка, ако крайник е деформиран, когато видим „неестествена“ кривина на крайника, това също изисква да се потърси помощ, тъй като е свързано със счупване или тежко изкълчване, при което е необходим специалист“, каза Давидов.

Той отбеляза, че не може да се каже, че броят на нараняванията се увеличава значително през лятото, има равномерно разпределение на нараняванията спрямо всички сезони на годината.

„Как да сведете до минимум рисковете от наранявания? На първо място е личната безопасност, която е свързана с добре познатите и общоприети правила за безопасност на живота. Човек трябва винаги да се оглежда, да има обувки с нехлъзгащи се подметки, да ограничи действията, които могат да бъдат травмиращи, поне да гледа под краката си и да не се претоварва в ежедневните дейности“, допълва лекарят, цитиран от БГНЕС. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама