Пълно лунно затъмнение в ранните часове в понеделник

19:35, 15 май 22 / Любопитно 25 926 Шрифт:
Ирина Иванова

Най-ранобудните ще могат да наблюдават в понеделник  част от пълното лунно затъмнение. То ще започне в 4:32 ч. българско време, ще може да  го наблюдавате ниско над Югозападния хоризонт. Тогава сянката на Земята постепенно ще закрие Луната. В момента на залеза на Луната в 6:05 ч. за София близо половината от нейния диск ще бъде вече покрит от земната сянка, пише bTV. 

Това е първото за тази година пълно лунно затъмнение. Рядкото явление се дължи на преминаването на Луната през сянката на Земята, което блокира голяма част от светлината на Слънцето да достигне до най-близкия ни съсед.

Интересното е, че когато Луната е изцяло в сянката тя ще изглежда розова или оранжева. Единствената светлина, която достига до Луната в този момент, е светлината, която се разсейва през земната атмосфера“, каза Мишел Талер, учен от НАСА, цитира от БГНЕС.

Не всички обаче ще имат еднаква гледка към събитието. Хората в Южна Америка и части от Северна Америка ще могат да видят пълното затъмнение. Докато от други отдалечени райони като Нова Зеландия и Източна Европа ще могат да видят частично затъмнение.

Събитието се случва в момент, когато учените се подготвят да се върнат на повърхността на Луната, тъй като тя все още има на какво да ни научи

„Нещото, което намирам за най-значимо за Луната, е, че нейната повърхност е до голяма степен непроменена в продължение на милиарди години практически от началото на Слънчевата система. А на Земята, разбира се, нямаме тази възможност“, казва Талер.

НАСА планира да приземи екипаж на повърхността на Луната до 2024 г. А през следващата година ще се опита да приземи лунохода VIPER. Той ще търси ресурси в южния полюс на Луната, като например евентуален лед, за да може един ден агенцията да създаде базов лагер на небесния ни съсед. Това е важна стъпка, за да може в бъдеще да се изследва Марс. Когато хората отидат на Марс, те ще трябва да бъдат напълно независими. Ще трябва да могат да ремонтират космическите си кораби, да се справят с всякакъв вид спешни медицински случаи. Дори комуникациите ще бъдат по-сложни с хората на Марс“, добави Талер.

Луната е това космическо тяло, на което можем да спрем и да тестваме нещата, и всъщност да изложим технологиите си на тази сурова среда в Космоса. И така, за мен тя изглежда очевиден полигон, за да отидем по-далеч в Слънчевата система“, посочи той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама