Здравословното хранене изисква разноцветни продукти

20:20, 03 май 21 / Любопитно 25 2042 Шрифт:
Цветилена Симеонова

За да бъде храненето ни здравословно, блюдата ни трябва да бъдат „разноцветни“ и съдържат достатъчно количество продукти от всяка група. В зависимост от цвета си, те имат различна полза за организма, разказва диетологът Еда Балджъ от университета Бейкент. Продуктите със зелен, жълт, оранжев, бял, червен и лилав цвят притежават различни полезни за нашия организъм свойства.

Червените и лилавите храни са много добри антиоксиданти. Червените съдържат фитохимикали, които са важни за здравето на сърцето и засилват паметта. В същото време те имат противовъзпалителни свойства. Известно е, че ликопенът, който се съдържа в червените храни, намалява риска от рак. Примери за такива храни са цвеклото, доматите, червеното грозде, ягодите и малините. А антоцианините придават лилав цвят на храните и имат възпиращ стареенето ефект. Едновременно с това те са важни и за здравето на костите и предотвратяват някои видове рак. Червените и лилавите храни защитават имунната ни система и предпазват организма ни от болести, каза Балджъ, цитирана от БГНЕС.

Любовта към кафето е генетично обусловена

Оранжевите храни също са богати на антиоксиданти. Те намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания. Благодарение на свойствата си, укрепват имунната система. Пример за такива продукти са тиквата, морковите и портокалите.

Жълтите храни съдържат много витамин С и се отразяват положително на храносмилателната система. Освен това подобряват функциите на мозъка. За пример диетологът посочи бананите, ананаса, лимона и картофите. Като цяло жълтите и оранжевите храни са източник на високо съдържание на витамин С и фибри. Като изхвърлят от организма ни вредните вещества, те повишават неговите съпротивителни сили.

Белите храни съдържат алицин, който подпомага укрепването на имунната система. Успоредно с това предпазва от сърдечни заболявания, снижават нивото на холестерин и на глюкоза. Като примери са посочени чесънът, лукът, бялата ряпа и карфиолът.

Тайната на японското дълголетие

Зелените храни са богати на витамините A, C, B2 и съдържат много други витамини и минерали като калий, магнезий и фосфор. Те са пълни и с много фибри и гарантират нормалното функциониране на червата. Прочистват кръвта, укрепват имунната система и намаляват умората. Освен това са полезни за психическото здраве и в борбата с проблеми като акнето.

Затова за да бъдем здрави, се препоръчва съдържанието на чинията ни да бъде „цветно“, каза диетологът Еда Балджъ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама