Ръкописът на "Време разделно" ще бъде изложен в националната библиотека

12:07, 30 сеп 20 / Култура и наука 25 1608 Антония Руменова
Снимка: Софийски университет

Ръкописът на романа „Време разделно“ от 1964 г. ще бъде изложен в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Заедно с него ще бъдат изложени и първото издание на романа, както и преводите му.

Експозицията ще бъде открита на 1 октомври и до 30 октомври всеки може да разгледа най-важните моменти от биографията на писателя акад. Антон Дончев в Централното фоайе на библиотеката. Повод за откриването ѝ е 90-годишнината на автора на „Време разделно“.

Снимка: БГНЕС

Посетителите могат да видят и първата голяма творба на Антон Дончев – романа „Пробуждане”, излязъл през 1956 г. в съавторство с Димитър Мантов, както и втория му роман „Сказание за времето на Самуила: за Самуил и брата му Аарон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия и за много други хора, живели преди нас”, отпечатан през 1961 г. и отличен с наградата на Съюза на българските писатели за най-добър роман на 1961 г.

Допълнителни щрихи към пъстрата творческа палитра на Антон Дончев ще внесат представените есета, разкази, литературни сценарии, репортажи и книги за деца. Ще бъдат показани различни издания на неговите книги на български и други езици, пише Ploshtadslaveikov.com.

Ръкописът на „Време разделно” беше показан и в Гербова зала на Президентството на 14 септември, когато акад. Антон Дончев навърши 90 г. и вицепрезидентът Илияна Йотова му връчи почетен плакет. Писателят академик използва случая, за да разкаже, че е „изпял” творбата си и затова в ръкописа на романа няма нито една поправка. След представянето на ръкописа пред отбрана публика сега и обикновените граждани ще могат да го видят.

Акад. Антон Дончев бе удостоен с първия Почетен знак на Община Горна Оряховица

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!