Акад. Антон Дончев бе удостоен с първия Почетен знак на Община Горна Оряховица

16:39, 27 апр 17 / Култура 25 761 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Акад. Антон Дончев стана първият носител на Почетен знак на Община Горна Оряховица. Авторът на „Време разделно” получи отличието от кмета инж Добромир Добрев по време на среща в Общината.

Снимка: Община Горна Оряховица

„За мен е огромна чест да връча точно на вас първия ни Почетен знак. Наградите, но също така и любовта на читателите, са показател за стойността на вашата работа”, каза инж. Добрев.

Срещата в Горна Оряховица се осъществява с посредничеството на общинския съветник Димитър Николов. Ден по-рано той организира представяне на последната книга на Антон Дончев „Сянката на Александър Велики” в Регионална библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново. „ Много се радвам, че акад. Антон Дончев прие поканата на Община Горна Оряховица и лично на инж. Добромир Добрев. С подкрепата на заместник-кметът Йорданка Кушева организирахме тази среща”, обясни Димитър Николов. Заедно с Антон Дончев в Горна Оряховица бяха издателят му Иван Гранитски и директорът на Регионалната библиотека Иван Александров. На срещата в Гербовата зала на Общината присъстваха заместник-кметът Йорданка Кушева, общински съветници, Милена Николова, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”, както и млади литератори от СУ „Георги Измирлиев” и ОУ „Иван Вазов”, както и ръководителите на Общинска библиотека, Историческия музей, Художествената галерия, директори и учители от горнооряховски училища.

Снимка: Община Горна Оряховица

Младите литератори от най-голямата горнооряховска гимназия показаха на академик Дончев своя препис на „История славянобългарска”, който са направили и илюстрирали сами само за един месец. Те получиха покана да участват със свои творби в списанието на Иван Гранитски „Везни”.

Снимка: Община Горна Оряховица

„Преди 62 години съм ръководил литературния кръжок във Велико Търново и от него 10 души станаха писатели. Пожелавам и на вас да продължавате да пишете и книгите ви да стигнат 100 000 тираж”, каза академик Дончев на младите творци.
„Един народ, който е изкупил една книга в над 1 милион тираж, е велик народ, предаде Антон Дончев думите на свой шведски колега. В Швеция голям успех е да продадеш тираж от 70 000 екземрляра. „Време разделно” има вече над 15 издания и над 1,3 милиона продадени копия. Казвам го, не за да хваля себе си или книгата си, а за да похваля българина, който чете и купува книги”, каза на децата Дончев.

Снимка: Община Горна Оряховица

Академикът не пропусна да се върне в спомените си, когато е ръководил културата във Велико Търново и често е отскачал и до Горна Оряховица. „Идвал съм стотици пъти навремето, най-вече пеша през Арбанаси. За мен Горна Оряховица е център на богат духовно регион. Тук винаги са ни посрещали пълни зали, когато сме организирали гостувания на театрални трупи или концерти. Беше отдих за мен да организирам събитие в Горна Оряховица, защото горнооряховчани никога не са ни разочаровали. Затова бих искал да благодаря на вас като наследници на ония горнооряховчани. Надявам се, че градът ви продължава да е такъв оазис на културата, какъвто беше преди време. Нищо повече от благодаря не мога да кажа, защото това е една от най-хубавите ни думи, която казва толкова много”, каза писателят.
„Благодаря” написа академикът и в Почетната книга на Община Горна Оряховица. Антон Дончев обеща нова среща, вече в по-голям формат, с горнооряховчани в навечерието на 24 май и празника на Горна Оряховица.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама