Големите кавички на историята: „Христос беше първият социалист“

15:30, 01 сеп 22 / Големите кавички 25 1875 Шрифт:
Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

На 91 години почина първият и последен президент на СССР – Михаил Горбачов. Наричан „бащата на Перестройката“ и човекът с лични заслуги за свалянето на Желязната завеса, Горбачов със сигурност е една от емблематичните фигури на 20 век. Политиката му довежда до края на Студената война, до мирното оттегляне на КПСС от властта и разпадане на Съветския съюз. Носител е на Нобелова награда за мир 1990 г.

„- Заради него имаме икономическа бъркотия!

-  Заради него имаме възможности!

- Заради него имаме политическа нестабилност!

- Заради него имаме свобода!

- Тотален хаос!

- Надежда!“

Настроенията спрямо Горбачов варират в двете крайности и парадоксално може би именно прочутата реклама за „Пица Хът“ ги описва най-добре. В едно обаче и поддръжници и критици са на едно мнение – Горбачов промени историята.

Светът изпраща Горбачов в последния му път, а ние се връщаме към думите, с които ще бъде запомнен:

За Перестройката

„Перестройката е наша вътрешна работа. Тя се роди от вътрешните нужди на нашата страна. Това не е изобретение, не е някакво гениално начинание на група хора, които внезапно са били просветени, които изведнъж са решили, че е някакъв вид преструктуриране. Не, животът ни доведе до Перестройката“ - (реч в Кремъл на среща с представители на френската общественост, 29 септември 1987 г.), пише ТАСС.

На първо място, Перестройката е революция на умовете. Всичко останало е второстепенно“ -  (кн. „Декември-91. Моята позиция“, 1992 г.).

„Попитайте ме веднага дали съжалявам за Перестройката. Не, не съжалявам. Беше невъзможно да живеем както свикнахме. И съществена част от перестройката беше новото външнополитическо мислене, което обхваща както универсалните ценности, така и ядреното разоръжаване и свобода на избор.“ (Интервю за германския седмичник Der Spiegel, 8 ноември 2019 г.).

Тъжно е, че Перестройката беше прекъсната по средата на пътя, по-точно даже в самото начало. И още тогава имах усещането, че наследството на тоталитаризма в традициите, в ума и нравите е извънредно дълбоко, влязло едва ли не във всички пори на обществения организъм. Оттук дойде и тревогата, която не ме напускаше в онези дни, а и вече двайсет и няколко години не минава.” – цитат от книгата му „Новата Русия”.

За разпада на СССР

„Съветският съюз стана жертва на политически битки в самата страна. Видяхме, че страната не може да се адаптира към изискванията на науката и технологиите, че няма време да се качи на кораба на структурните реформи, това беше основната причина. Втората причина беше, че хората не бяха свободни, те бяха нещастни” (интервю за американското списание Newsweek, май 2001 г.).

„Да си кажем право, разчитахме, че развитият Запад ще ни носи на ръце. Ама не! Това е илюзия, утопия, и никой никого няма да носи“ - (интервю за програмата „Итоги“ на канала NTV, 1997 г.).

За Русия

Руската власт не бива да се залъгва с надежди за консерватизма като едва ли не панацея за нашите проблеми, да се приспива с вярата, че заради спокойствието и реда хората ще се съгласят с перспективата на застоя.” – цитат от книгата му „Новата Русия”.

За демокрацията

„Убеден съм, че демокрацията не бива да бъде налагана с танкове и превантивни удари. Тя трябва да израства от еволюцията на всяка страна и народ, но за нея може да се създадат по-благоприятни предпоставки, главната от които е преодоляването на нищетата.”  – цитат от книгата му „Новата Русия”.

„Има неща, по-важни от идеологиите. Това са законът и справедливостта.” – цитат от книгата му „Новата Русия”.

„Демокрация, която не решава проблемите с бедността, води дотам, че хората започват да залагат на политици от авторитарен тип.“ – цитат от книгата му „Новата Русия”.

„Демокрацията, свободата и културата са главното за интелигенцията, тя трябва да умее да ги защити.” – цитат от книгата му „Новата Русия”.

За САЩ и отношенията с тях

„Трябва да разберете, че ако надделее желанието за постигане на разоръжаване и укрепване на сигурността, тогава може да се постигне много. Обезателно трябва да се срещнете и да преговаряте. И да не се „надскачате“ един друг“ – Горбачов коментира отношенията между президентите на САЩ Джо Байдън и на Русия Владимир Путин в интервю за „Интерфакс“ от 2021 г.

 „Оставам с впечатлението, че Западът, Съединените щати и Европа бяха щастливи, когато Русия лежеше с лицето надолу. Но Русия не може да лежи с лице надолу. Русия не може да бъде удушена“ (Интервю за американския вестник Los Angeles Times, 4 март 2004 г.) .

Американските политици страдат от два комплекса. Първо: всеки президент трябва да води своя собствена война. И второ: могат да те прецакат - цинични политици. Въпреки че обичат да подчертават, че са истински християни“ (интервю за в. „Аргументи и факти“, 26 февруари 2003 г.).

„Изключете военното производство днес и Америка ще започне да кашля. Вече им казах, слушайте, вие сте болна държава, ако не можете да се развивате нормално без съхранение, развитие и търговия с оръжия“ – ( програма на радиостанция „Ехото на Москва“, 14 юли 2006 г.).

„Сега чувате само от Америка, от Европейския съюз за санкции срещу Русия. Напълно ли са си загубили главите? Америка като цяло е "изгубена в джунглата" и ни дърпа там. И ако наричате нещата с истинските им имена, значи вече ни въвлече в нова студена война, опитвайки се открито да реализира общата си идея за триумф. И докъде ще ни доведе това всички? Студената война вече открито се води. И какво следва? За съжаление, вече не мога да кажа твърдо че Студената война няма да доведе до „гореща“. Опасявам се, че могат да поемат рискове“ (интервю на Интерфакс, 29 януари 2015 г.).

Други

„Във всичко, което е хубаво, има политика. Но още повече тя е виновна за всичко недобро и лошо, което се случва. Грешки... Защото върху политиката винаги има натиск – и по текущи въпроси, и по големи въпроси. А отгоре на всичко трябва да се готвиш, за да не загубиш и поредните парламентарни избори. Ето затова не успява да обработи всичко политиката. Изостава, буксува политиката“. – интервю за БНТ при последното му гостуване в България през 2010 г.

„Тези, които днес танцуват на американски джаз, утре ще съжаляват“ (пресконференция на Световния вестникарски конгрес в Москва, 7 юни 2006 г.).

„В този случай аз съм с Иисус Христос. Той беше първият социалист“ (интервю за програмата „Итоги“ на канала NTV, 1997 г.).

„Бях и оставам привърженик на социалистическата идея. Това е идеал. Това е ценност. Но ръководех процеса на развенчаване на социалистическия модел, който отричаше демокрацията и залагаше на диктатурата“ (интервю за „Российская газета“, 28 февруари 2006 г. ).

„Историята е капризна жена и е трудно да се каже какво ще нарисува там. Но искам да я изпреваря, да кажа, че като цяло Горбачов е добър човек“ (интервю за радиостанция „Комерсант FM“, 14 март 2011 г. ).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама