Големите кавички на седмицата (30 март - 3 април)

10:00, 04 апр 20 / Големите кавички 25 3685 Шрифт:
Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.  

"Хиляди пъти беше казано, че тези маски нямат особен ефект, освен психологически. Те създават измамно чувство, че човек е защитен, а това не е така. Но щом е издадена заповед, тя трябва да се спазва. Все едно да сложиш метална решетка на прозорец и да си мислиш, че тя пази от мухи". Така доц. Атанас Мангъров коментира заповедта на здравния министър за задължително носене на предпазни маски на публични места. Самата забрана няколко часа по-късно беше отменена.

"Независимо че Мангъров е в Медицинския съвет, кажете му, че изобщо не съм съгласен с това, което говори, за да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Било някакъв си обикновен грип, който обикновено взимал жертви по всяко време. Поеми ангажимент с името си и титлата си и кажи: Ето тези ще умрат! И ги посочи! Тогава ще има смисъл да кажеш: „Аз съм професор“. Посочи пет хиляди души, да ги хвърлим да умрат и това е“, ядоса се Борисов.

"Според мен не трябва да се замразяват заплатите, а да се процедира както процедираме ние в ПГ на ГЕРБ – 1/3 от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители, добави тя. Редно е народните представители да даряват средства за различни каузи. Мисля, че това е по-работещият вариант. Очаква се намаляване на заплатите в следващите месеци и замразяването им в момента означава, че те ще останат на по-високо ниво. Не може популизъм по време на криза. Нека всеки да даде част от своите средства". Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева във връзка с актуализацията на депутатските заплати от 1 април. На следващия ден тя се извини и заяви, че замразяването на депутатските заплати е правилното нещо по време на криза.

"Ако проверите заплатата на гръцкия премиер сравнение с моята, ще ви стане неудобно - тя е по-голяма дори от заплатата на нашия президент. Но аз съм готов и аз да даря половината...Най-малко заплата и каквото и да е ме интересува - никой не може да ми плати грижите и напрежението, в което съм в момента". Така премиерът Борисов отговори на въпроса дали е готов да дари половината си заплата по примера на гръцкия си колега.

Няколко дни по-късно Борисов поиска заплатите на министри и депутати да не бъдат актуализирани от 1 април, а да бъдат замразени: увствам, че върша работа за толкова пари – и работя, и се жертвам, взимам решения. Но говорим за единство, за съпричастност, и всички трябва да еднакво да сме ощетени. Така че в този смисъл не се чувствам популист...Накрая може да сме без заплата, ако така върви. Дай Боже, да не се окаже така“, коментира той.

"Благодаря ти, Бойко, че те има. Ти, вожде наш, наша Пътеводна Светлина. Наша защита от коронавируса. Наша защита от самите нас, защото ние сме грешни и често не разбираме твоя велик промисъл за собственото си жалко съществуване. Но ти, велики Бойко, ти знаеш всичко. Ти можеш всичко. Ти си Смисълът и Съдбата...Мечтая, когато изчезне коронавирусът, това извънредно положение да продължи, защото, когато ти си Всичко и управляваш Всичко - аз съм щастлив и спокоен. И съм сигурен, че и ти си щастлив и спокоен. Няма избори. Няма опозиция. Въобще няма там някаква пиклива демокрация." Така телевизионният водещ Слави Трифонов "възпя" в ода премиера Бойко Борисов и усилията му в борбата с коронвируса.

През седмицата за пореден път президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов влязоха в задочен спор заради актуализацията на държавния бюджет.

"Над 10 години ни убеждават, че имало резерв. Всяка година се харчат милиарди от т. нар. „излишък“ без правила. Кризата показа, че хазната е празна и трябва заем. И този път трябва да сме много внимателни и този заем трябва да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така, че парите пак да потънат като всички останали досега...Ветото, което наложих, коригира опасни разпоредби в закона, които даже ГЕРБ ги осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за национално вълнение", заяви президентът Румен Радев.

"И днес Радев се е изказвал - видяло се, че от нашите мерки хазната била празна... Как ще е празна?! Той не е длъжен да го разбира човекът, много неща не разбра през тези 5 години", отвърна премиерът Борисов.

Двамата "кръстосаха шпаги" и по въпроса трябва ли извънредното положение в страната да бъде удължавано. 

"Мизерията не е спасение от вируса...Затова трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки... Част от мерките в извънредния закон и приетите впоследствие с решение на Министерски съвет се определят и от гражданите, и от бизнеса като недостатъчни, а някои от тях и за неудачни. Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем... В условия на криза реалната помощ е безвъзмездната...Необходимо е в спешен порядък да се преразгледат и някои разпоредби на приетия в бързина и хаос закон, които блокират икономическия живот". Това обяви днес президентът Румен Радев във връзка с предложението на правителството за удължаване на извънредното положение в страната заради коронавируса.

"Ако президентът счита, че извънредното положение е ненжуно в цял свят, да му наложи вето. Аз ще извадя ГЕРБ от залата. Да оставим народа без извънредно положение, да го уморим. Буквално - това е предложил днес той. Като някоя дърта свекърва, ама от тези злобните, само ходи и върви след нас. Ние обикаляме България, за да възстановим производсвото, да дадем бизнес, да им дадем поръчки, хляб да ядат. И някой излезе, дали му там листчето, каже пет приказки и се прибере", коментира в отговор премиерът Бойко Борисов.

"Днес премиерът казал, че БСП е опасност за България. Най-голямата опасност за България вече се случи. Тя е десетгодишното управление на Борисов. Приносът му за историята е, че за тези години нареди България на дъното на Европа по социални, здравни, образователни и демографски показатели и начело по корупция и отнемане на свобода. Това е бетонен факт. След него всичко може да бъде само по-добро". Думи на лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Целта на наложените запори е да се нанесат вреди на бизнеса, за да се ограничат възможностите за финансова подкрепа на медиите. Вижте времето, в което това се прави. Освен за КПКОНПИ, за всички останали, подобни действия по изпълнителни производства са забранени по време на извънредното положение. Явно има и друг щаб - за политическа репресия по време на кризата и той също е много активен. Седем метрова рибарска лодка беше представена като яхтата на Пол Алън". Така бинесменът и издател Иво Прокопиев коментира наложените запори върху негово имущество.

"Много хора ме бяха отписали и ме погребваха. Въпросните хора не ми желаеха оздравяването, но днес мога да им кажа, че ще останат разочаровани, защото всичките ми показатели са перфектни. Вече съм напълно здрав човек". Думи на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев във връзка с възстановяването му от коронавируса.

"Най-много ми липсва социалното общуване - да се събереш, да пориташ топка, да отидеш на театър, на кино. На мен ми омръзна през 2 метра да гледам Томислав, Мутафчиев, Горанов...Това ме убива! Социалното общуване е най-ценното, което сме загубили в момента, не парите". Така премиерът коментира наложените мерки за ограничаване на социалните контакти заради коронавируса.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама