Умъртвени са 95% от домашните прасета в Ямболско

16:37, 12 авг 19 / Общество 25 1081 Topnovini
1

В област Ямбол, по данните подадени от кметовете на общини и кметове на населени места, 95% от прасетата отглеждани в заден двор са вече заклани и прибрани от стопаните. Остават единични случаи.“, това каза пред медиите областният управител Димитър Иванов, цитиран от БГНЕС.

Според предварителните подадени списъци с отглежданите в заден двор свине в областта са над 4000. „Имаме съдействие от хората по места и разбиране, за което им благодарим“, каза още Иванов.

Над 90% от домашните прасета в Пазарджишко са умъртвени

В момента в областта тече оглед на всяко населено място и двор от ветеринарни екипи, които сверяват данните и отправят предписания към стопаните, които не са изпълнили все още необходимите мерки. Има в областта населени места с „нула“ животни, отглеждани в заден двор. Такива са Чарган, Козарево, Иречеково, Борисово, Ситово, съобщиха от областната администрация.

Областният управител Димитър Иванов заедно с директора на Областна дирекция Безопасност на храните д-р Николай Георгиев днес бяха в селата Безмер и Веселиново и се срещнаха с двама от стопаните за разрешаване на конкретни индивидуални казуси. „Най-хубавото е, че към момента нямаме констатирано огнище на заболяването в областта“, коментира ситуацията Иванов.

В областта се работи и изпълняват всички централни мерки, касаещи 20-километровата санитарна зона. В областта хората се надяват процесът на обезщетяване на стопаните да стартира след 26 август.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани