Родители излизат на национален протест срещу Стратегията за детето

08:00, 02 юни 19 / Политика 25 1010 Topnovini
1

Протестиращите родители срещу Стратегията за детето излизат отново на протест. Те настояват неправителствените организации да отпаднат като посредник между децата и родителите.

Протестът ще започне в 17.30 ч. от пилоните на НДК, и пешеходно ще премине през МС, площад Батенберг, и площад Народно събрание. Протестът е национален и в него ще се включат родители от 29 града, сред които Варна, Ямбол, Шумен, Плевен, Велико Търново, Бургас, Кюстендил, Пловдив, Габрово, и др.

Недоволството на притеснените родители ще бъде подкрепено и от протест в Мадрид. 

По разпореждане на премиера Бойко Борисов работата по проекта на Националната стратегия за детето беше спряна заради негативни обществени реакции. От социалното министерство заявиха, че целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и на техните родители.

29 града излизат на национален протест срещу Стратегията за детето

Относно спорния документ и множеството изменения, които са направени покрай Закона за социални услуги, родителите посочват, че толкова огромни промени в законодателството на страната не са правени през последните 25 години. Те подчертават, че всяка от тези промени се одобрява, без да има никакви дискусии, и оказва съществено отражение в семейните взаимоотношения.

Според родителите в Закона за закрила на детето е смущаващо присъствието на НПО-тата, чиято преценка е представена като по-меродавна от тази на родителя.

Друг проблем, който посочват, е, че много от текстовете в Закона позволяват произволно тълкуване от страна на социалните работници. Никъде обаче не се предвижда понасяне на отговорност от тези служители, ако те не изпълнят закона.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани