След скандала с дете: Семейството от Ямбол все още е в регистъра на приемните родители

09:50, 27 фев 19 25 3923 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приемното семейство в Ямбол, около което се разрази скандал след твърдения за упражнено сексуално насилие спрямо дете, все още е в регистъра на приемните семейства.

Това каза пред bTV Огнян Христов, който е ръководител на проекта „Приеми ме 2015”.

Случаят се проверява от прокуратурата в Добрич, а докато резултатите от проверката не излязат, няма основание семейството да бъде заличено от регистъра, посочи Христов.

По думите му проверка на инспектората е показала, че за периода, в който детето е било настанено в приемното семейство, то не е проявявало знаци на поведенческо отклонение.

„През цялото това време всички тези различни специалисти са установили че детето се чувства нормално, медицинските лица, които са го обследвали, казват, че то има абсолютно нормално развитие за възрастта си, без никакви патологични отклонения”, добави Христов.

Поведенческите проблеми били отключени, след като детето заживява с друго семейство в Добрич, добави той.

Директорът на Дирекция „Закрила на детето” Емил Тодоров отрече да са правени опити да се прикрие случая. Повод за това станаха твърденията на бившата директорка на „Социално подпомагане” в Ямбол, която твърди, че е била заплашена, когато взима решение да изведе друго дете, настанено в същото приемно семейство.

„Грешка в случая е, че веднага след получаване на сигнала, който е постъпил в дирекцията „Социално подпомагане” в Ямбол, не е извършена своевременна проверка. Такова задължение има самата дирекция и то е заложено, както в нормативната уредба, така и в специално създаден координационен механизъм за взаимодействие между институциите”, коментира Тодоров.

Той твърди, че екипът по координационния механизъм е бил свикан твърде късно – почти 20 дни след получаването на сигнала.

Добави и че екипът не е установил индикации за извършени действията, описани в решението за разсиновяване на добричкия съд, както и че „не се знае какво седи зад термина „забавление със сексуална насоченост”.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама