Предупреждения за поройни дъждове в почти цялата страна

07:15, 25 яну 19 25 6619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Още в ранните сутрешни часове от югозапад отново ще завали, най-късно - вечерта, в Източна България; в по-голямата част от Северна България и в планинските райони - сняг, в Южна България и по Черноморието - дъжд. Вятърът ще бъде от изток-североизток, слаб до умерен.

Почти в цялата страна има обявени предупредителни кодове за опасно време.

В 6 области е обявен оранжев код за дъжд и сняг. Предупреждението е в сила за областите: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково. Там валежите ще продължат. До надморска височина около 1000 м ще вали дъжд, над 1400 м - сняг. Количества за денонощието се очаква да са 30-50 л/кв.м.

В 11 области е обявен жълт код за снеговалежи. Предупреждението важи за областите: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. В тези райони през предстоящата нощ и утре сутринта, с понижението на температурите, дъждът ще преминава в сняг и ще има условия за поледици.

В 4 области на страната е обявен жълт код за дъжд и сняг. Предупреждението важи за областите: София-област, София-град, Перник и Кюстендил. Там преваляванията ще продължат с дъжд и мокър сняг. Очакваните количества за денонощието са 15-20 л/кв.м.

В 3 области е обявен жълт код за дъжд. Предупреждението важи за областите: Стара Загора, Сливен и Ямбол. Валежите от дъжд ще продължат. Количества за денонощието се очаква да достигнат 15-20 л/кв.м.

Дневните температури ще са в широки граници: от около 0 градуса в Северозападна България до около 10 градуса - в югоизточните райони. Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието ще е облачно. В сутрешните часове валежи от дъжд ще има главно по Северното Черноморие. По-късно през деня валежите временно ще спрат, но вечерта и през нощта срещу петък отново ще завали, предимно слаб дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 7-10 градуса. Температурата на морската вода е около 6 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Над планините, след временното спиране на валежите и разкъсване на облачността, още сутринта от югозапад ще завали сняг, под около 1000 метра - дъжд и сняг. Отново интензивни ще са валежите в много райони, на отделни места в Рило-Родопската област, надхвърлящи 50 л/кв.м. Ще духа силен вятър от юг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2 градуса, на 2000 метра - около минус 2 градуса.

В събота от северозапад валежите ще отслабват и до вечерта в по-голямата част от страната ще спрат; все още по-съществени ще са в Югозападна България. Вятърът ще се ориентира от северозапад и с него температурите слабо ще се понижат.

В неделя в по-голямата част от страната вече ще е без валежи; преди обяд на места все още ще превалява - в Североизточна България - сняг, в югоизточните райони - дъжд. Облачността от северозапад ще се разкъса. През нощта срещу неделя и в неделя ще духа предимно умерен запад-северозападен вятър. Минималните температури ще се понижат, дневните - почти без промяна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама