Румен Порожанов: Засега вторите проби за чума не дават позитивни резултати

11:10, 23 авг 18 / Политика 25 1888 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Към момента вторите проби за чума не дават позитивни резултати. Това каза пред bTV земеделският министър Румен Порожанов.

„Има над 8000 проби, които са взети в момента, те ще бъдат обработени до една седмица в 5 лаборатории, за да може да стане бързо тяхната обработка и да може да се предприемат поетапни действия за освобождаване от оборното гледане в тези райони”, съобщи Порожанов.

Вторите проби са пробите на целия 10-километров, разширен 20-километров, диапазон около селищата, в които имаше огнища и това са на животните от тези селища. Защото в тези 5 малки села, в които бяха констатирани положителни проби, потвърдени от френска лаборатория, там бяха предприети мерки и, разбира се, след това бяха обезщетени до един всички земеделски стопани.

Така че, това са вторите проби, които трябва да покажат има ли разпространение, дали има разширение на това заболяване.

Чума имаше в България, потвърдено е от лабораторните проби, категоричен беше министърът.

„Лабораторни проби бяха извадени, бяха показани, включително и позитивните резултати на френската лаборатория. При аутопсията на определени животни в района на Шарково и другите две населени места имаше животни с клиника, включително с антитела”, припомни Румен Порожанов.

Той добави, че първите проби са стартирали юни, потвърдени през юли, над 400 проби първоначално са били изпратени и потвърждавани, както за Воден и за Кости, така и за Шарково, и още две села, имало е и потвърждение от френската лаборатория.

''В едно от стадата в Болярово имаше съмнителна проба с високо съдържание на нуклеинова киселина, затова предложихме да бъдат взети втори проби, като лично гарантирах на стопаните, че ще наблюдавам тези проби, но те отказаха да ги допуснат, което е нарушение на закона'', съобщи Румен Порожанов.

''Пробата от Болярово е в категорията съмнителни и именно затова са разговаряли със стопаните на обекта, те са поискали да се смени лекарят, и са изпратени други лекари, които да влезнат'', обясни земеделският министър.

''Аз също искам да им бъдат запазени животните затова им предложих втората проба'', каза той.

"Чисто комуникативните грешки бяха отчетени още в началото, макар, че е имало срещи, за да бъде разяснено подробно какви са пробите и какво трябва да се предприеме. Не е било да се отиде директно във всеки един двор, а е било направено в един по-широк кръг", поясни Порожанов.

Земеделският министър каза, че не се притеснява от факта, че БСП му иска оставката.

"Винаги и за всичко може да бъде искана оставката на един министър, когато има проблем включително и в ресорни агенции. Това е един рутинен акт – оставката на един министър. Всеки един министър е назначен, за да изпълнява конкретна функция, във всеки един момент той може да бъде освободен", заяви Порожанов.

По темата за обществената поръчка за закупуване на препарати за тестване на чума при преживните животни, спечелена от компютърна фирма – която беше спряна, министърът каза, че премиерът е прав, тази поръчка не е била най-лицеприятната, която е можело да се появи и правилно е била спряна.

Поръчките се правят от Агенцията по безопасност на храните като юридическо лице. Отговорност носи този, който е допуснал грешка, в случая Агенцията по храните, коментира Румен Порожанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама