Два язовира в Северозападна България с критично ниски нива на водата

09:55, 03 фев 20 / Общество 25 2462 Шрифт:
Topnovini

Критично ниски нива на водата в язовир „Огоста“ и „Върбешки“ в Северозападна България. Хората от село Върбешница, жители на Мездра и риболовци се притесняват, че съоръжението може да е източвано умишлено.

Обемът на язовира в 2,5 млн. куб. м и се използва изцяло за промишлени нужди. Местни разказаха, че се грижат за язовира от години и никога досега не е бил в такова състояние. Те призоваха за спешна проверка, която да установи дали вода е източвана нерегламентирано.

Ревизоро секна кранчето: Питейните язовирите не и за промишлени нужди

Кметицата на Върбешница Магдалена Динкова обясни пред bTV, че преди 2 години подава становище до Басейнова дирекция-Плевен заради това, че давали водата на фирма за промишлени цели.

Получава писмо, в което се твърди, че язовирът не се използва за напояване и от фирмата могат да правят каквото преценят с водата. Въпреки това получава уверението, че ако падне нивото на водата, ще бъде преустановено подаването към кариерата в Мездра.

МОСВ започва проверки на водовземанията на всички ВиК

Представители на Напоителни системи обясниха, че проблемът с нивото на водата е заради липсата на притоци. Относно твърденията, че водата се използва и за напояването на овощна градина, служителите заявиха, че техните задължения са до водомера, а оттам тръбопроводът е собственост на фирмата и не знаят какво се случва с водата. Кметът на Мездра обясни, че няма опасност жителите на града да бъдат ограничени откъм питейна вода или да бъдат наводнени.

Ревизоро: Цял град незаконно е ползвал вода на „Напоителни системи“

В същото време нивата на язовир „Огоста“ са най-ниските откакто е въведен в експлоатация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама