Корабът "Радецки" се завърна на родна земя

10:36, 31 яну 20 25 3081 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Корабът-музей „Параход Радецки” се завърна в град Козлодуй, съобщиха от НИМ. След като Министерски съвет гласува и отпусна средства за планов преглед и ремонт, Националният исторически музей проведе обществена поръчка за ремонт на съоръжението.

В края на миналата година „Параход Радецки” беше провлечен до град Браила, Румъния, където успешно се осъществи първата част от плановия преглед и ремонт, а именно външен преглед на сух док на подводната част за установяване на годността на външната обшивка на корпуса и устройствата в подводната част не кораба. Извършен бе и ремонт на корпуса и  двигателните-гребните колеса.

Боил Банов: Надявам се до есента да бъде завършен ремонтът на кораба „Радецки“

Завърнал се вече на родна земя, кораб-музей „Параход Радецки” ще бъде позициониран на пристана в пристанището му на домуване, в град Козлодуй. Музейните експерти от Националния исторически музей разработват концепция за обновяване на постоянната му експозиция, представяща делото на Христо Ботев. Планирано е в началото на месец април корабът-музей да отвори врати и да посрещне първите си посетители.

снимка: НИМ

Предстои преглед и ремонт при необходимост на корабните системи, устройства и механизми. Едва след това ще може да получи Корабно удостоверение за вътрешно корабоплаване от Изпълнителна агенция „Морска администрация” и ще възобнови и плавания в река Дунав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама