Двама работници са загинали при инцидент в АЕЦ "Козлодуй" (ОБНОВЕНА)

17:19, 16 дек 19 25 3979 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана: 14.26/ Обновена: 17.19

 

При инцидент на строителната площадка „Радиана“ тази сутрин са загинали двама строителни работници, а други двама са пострадали. Това съобщиха от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”. 

Работниците са били в изкоп, когато върху тях падат тежки железа. Арматура е затиснала работници на новостроящата се площадка около 9:30 ч. 

Още двама са сериозно пострадали, те настанени са в плевенска болница. След преглед единият от ранените е изписан за домашно лечение, а другият остава под лекарско наблюдение, предава bTV.

Заместник-изпълнителният директор „Управление на радиоктивни отпадъци и извеждане от експлоатация” – Георги Разложки посочи, че трагедията е станала при товаро-транспортни дейности с кранове и тепърва предстои следствие.

Все още не е ясно защо металната конструкция е паднала върху работниците. Инспекция по труда също направи проверка на място, все още не е ясен резултатът.

На площадка „Радиана” се изгражда Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, създадени на територията на България. Възложител на обекта е Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”, а изпълнител на строителните дейности на площадката е Германо-български консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци“. Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията.

Площадката е разположена в двукилометровата зона с контролиран достъп на АЕЦ „Козлодуй”. 

Договорът за изграждане на първия етап от Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци е подписан през 2016 г., а от 2017 година, когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама