Врачански лекар преглежда на улицата

17:40, 08 фев 19 / Общество Сподели в: 25 445 Topnovini Автор: Topnovini
1

Пациенти на бунт заради личния си лекар. След общински търг, здравната служба във врачанския квартал  „Бистрец” е спечелена от медик, който не идва на работа месеци наред. В същото време лекарят,  обслужващ населението, е принуден да преглежда пациентите буквално на улицата. Засегнатите хора са близо 300 души.

Близо 300 възрастни жители на врачанския квартал  се преглеждат на тази пейка от месеци. 

„Това е амбулаторията на доктора, под ореха, на пейката, вее, вали, всичко е тук, тия бабички идват тук с бастунчетата, седят и той ги преглежда. Отвънка, това е срамота за 21 век”, каза д-р Христо Николов.

Повече от 10 години доктор Николай Николов приема без проблем пациенти в Здравната служба.  В началото на 2018 г. обаче Община Враца решила да въведе ред. Причината – в много от здравните служби медиците не плащали редовно наем и режийни разходи. В името на реда се провеждат търгове с тайно наддаване. За „Бистрец” се явяват двама кандидати – въпросният лекар и колегата му Цветанка Генкова.

„Самите помещения, физически са разделени като за два кабинета, съответно като два обекта са пуснати – кабинет едно и кабинет две”, посочи Петя Велкова, началник-отдел „Общинска Собственост” – Община Враца.

В здравната служба на „Бистрец” има място за две лекарски практики. Но има условие – един лекар може да кандидатства и за двата кабинета, ако плати повече. Това превръща доктор Генкова в стопанин на цялата сграда за пет години напред. Макар и с нов стопанин обаче, здравната служба до ден-днешен стои заключена.

Д-р Генкова твърди пред bTV, че е подложена на постоянен натиск от страна на доктор Николов, поради което може да не отвори здравната служба в понеделник.

„Ако не се откажа, защото от негова страна са заплахи, притеснения, жалби до кмет, до телевизии, жалби вече не знам докъде, моята жалба трябва да е само до прокуратурата, защото на тоя терор, на който съм подложена, не се издържа вече”, коментира д-р Цветанка Генкова, личен лекар.

„Преди няколко месеца се проведе търг, на който се отдават две помещения. Двете помещения, които са отдадени са с начална цена от 18 лв. Д-р Николов е толкова заинтересован от своите пациенти, че не иска да наддаде тези велики 18 лв., които му се виждат много за кабинета и сам се отказва”, коментира Владимир Тодоров, пълномощник на квартал „Бистрец”.

Колко струва неработещата здравна служба в „Бистрец” – от едната страна са 50 лв. месечен наем, а от другата – недоволството на 300 пациенти. Хората са на мнение, че д-р Николов е техен личен лекар и трябва да му се осигури кабинет за практика.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани