Потреблението на вода във Врачанско е намаляло драстично през 2018-а

16:30, 02 яну 19 / Общество Сподели в: 25 310 Topnovini Автор: Topnovini
1

Потреблението на вода в област Враца е намаляло с 600 000 куб.м. през миналата година заради демографската криза. Това създава рискове за водоснабдяването в региона, защото мрежата е изградена за два пъти повече потребители.

Обезлюдяването и слабото икономическо развитие във Врачанска област се отразяват негативно върху рентабилността на водоснабдяването в региона, посочи управителят на ВиК дружеството Ангел Престойски.

"Водоснабдителната система е изградена за около 300 хиляди души, толкова е била стара Враца, за съжаление няма ги хората. Много от уредите трябва да се поддържат като за 300 хиляди. За по-голямо съжаление и индустрията не се развива добре през последните години, но от тук натам в бъдеще ще има сериозни проблеми, тъй като все пак тази мрежа трябва да се поддържа", отбеляза той пред БНР.

Най-големи загуби се трупат в малките населени места.

"В някои населени места са подменени водопроводите и вместо да има ефект, ефектът е обратен, тъй като вече няма аварии водата застоява и ние трябва през три дена да източваме цялата система, за да вкараме прясна вода. Много разходи на електроенергия, вода хвърляме, но няма друг начин", коментира Престойски.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани