Плащат на деца да учат занаят във Враца

17:00, 26 окт 18 / Общество Сподели в: 25 425 Topnovini Автор: Topnovini
1

Враца е сред пилотните градове в България, в които се реализира на практика дуалната система на обучение в строителството.

10 тийнейджъри, възпитаници на Професионалната гимназия „Димитраки Хаджитошин“ в града под Околчица, ще учат и работят срещу заплащане по време на обучението си за строители по специалността „вътрешни облицовки и настилки“, съобщи областният управител Малина Николова.

Те ще се трудят на обект, който е предоставен за модернизация от проекта „Красива България“ и предложен от кмета Калин Каменов. Става дума за сграда на бивша детска градина, която след ремонта ще се превърне в кризисен център за хора в беда. Младежите са наети от 4 местни фирми, които ще им плащат за изработеното по часова ставка от 90% от минималната работна заплата за страната.

Според председателя на Строителната камара Росен Дудушки, обучението във Враца е уникално, тъй като не разчита на външно или европейско финансиране, а е изцяло дело на местните фирми.

"Ние сме първият град в България, в който дуалното обучение в строителния бранш започна... Ние, местните строители, независимо на кой как му вървят нещата, сме подали ръка и децата сами ще си заработват парите при нас, няма да им се плаща по програма."

 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани