БДЖ с атракционни пътувания за 130-годишнината от създаването си

18:00, 03 окт 18 25 1745 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 6-и и 7-и октомври БДЖ "Пътнически превози" организира атракционни пътувания по различни маршрути от страната за любителите на старите влакове. Те са част от инициативите по повод отбелязването на 130 години от създаването на БДЖ.

"Влакът на 6-и октомври ще бъде теглен от локомотив 0501 - един от най-бързите парни локомотиви, използван в БДЖ за обслужване на бързи и пътнически влакове до 1970 година", съобщи Петя Миндева - ръководител отдел "Продукти и цени" за БНР.

Това е единственият запазен локомотив от серията, тъй като останалите 4 са унищожени. Възстановяването му е отнело осем месеца.

Другият парен локомотив, който ще тегли и композиция, е номер 16 27 - представител на втори тип германски военни локомотиви. Ще бъде по линията Горна Оряховица - Стара Загора. В България има запазени само още два такива, а в Европа - единствено има в Люксембург още един такъв тип. Интересно за този локомотив е, че машината е възстановена в оригиналния си немско-австрийски вид като цветно решение.

Единият маршрут на 6-и октомври е София-Мездра-Плевен и обратно. Друг атракционен влак ще пътува от Горна Оряховица през Шумен до Варна. На 7 септември влакове ще пътуват по направление София-Септември-Пловдив-Карлово-София и Варна-Карнобат-Стара Загора-Горна Оряховица.

"Маршрутите са подбрани така, че всички хора от България, ако имат желание, да могат да се качат и в техния район да има съответно такова пътуване", сподели Миндева. В композицията ще бъде включен и влакът Витоша-експрес, който е превозвал бившия държавен глава Тодор Живков. В нея са включени вагоните от композиция "Корона експрес", превозвали Цар Борис и Царица Йоана, произведени през 1938 година. Във всеки един от тях има апартамент, спални кабини и баня.

"Всеки от тези влакове ще бъде съставен от 5 вагона за настаняване на пътниците. Всички пътуващи ще имат възможност да разгледат специално прикачените вагони. Служители на БДЖ ще им разкажат интересни факти по време на обиколката".

Цените на билетите са според броя на пропътуваните участъци, но най-евтините струват 18 лева. За дезата до 7 години превозът е безплатен, но няма седящо място. Повече информация можете да намерите на страницата на БДЖ в интернет.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама