Парното и природният газ поскъпват от днес

07:30, 01 окт 18 25 3330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес влизат в сила новите цени на газа, парното и топлата вода. 

Природният газ поскъпва с близо 14%, реши Комисията за енергийно и водно регулиране в края на миналата седмица. Така през следващото тримесечие 1000 кубически метра от синьото гориво ще бъдат с цена 457 лева.

"За потребителите, без значение дали е домакинство или фирма, повишението на услугата ще бъде с не повече от 8%, защото върху цената на услугата се формира не само цената на природния газ, но и от достъп, пренос и снабдяване с природен газ", уточни обясни председателят на регулатора Иван Иванов.

Това поскъпване на газа ще доведе до повишаване на цената на топлинната енергия. Окончателните стойности ще станат ясни на днешното закрито заседание на комисията.

Най-скъпо парно и топла вода ще плащат потребителите в София, Пловдив и Велико Търново, където топлоенергията вече ще струва над 110 лева за мегаватчас. И процентно в тези градове поскъпването не най-голямо и достига до 9 на сто.

Най-евтино остава парното в Бургас - около 80 лева за магаватчас. С 5-6% процента скача топлоенергията в Плевен, Враца и Разград, а с 2 на сто е увеличението във Варна.

Няма да има поскъпване за Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите в тези градове не работят с газ, а с въглища, Цената на тока също няма да се промени. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама