Враца въвежда метода на Монтесори в детски градини

10:40, 10 сеп 18 25 1146 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Враца ще направи революционна крачка напред в даването на алтернативен избор на образование в детските градини, включвайки методът Монтесори като официално признат педагогически подход за по-висока ефективност във възпитанието на децата. Иновацията е по предложение на кмета Калин Каменов и ще бъде въведена първоначално в детските градини „Европейчета”, „Слънце”, „Щастливо детство” и „Славейче”.

"Идеята е, че чрез метода Монтесори да направим така, че в детските градини да не се крещи, да няма наказания, а да се направи така че децата в детските градини и във Враца да бъдат максимално самостоятелни, независими, да бъдат научени сами да се справят с предизвикателствата. Екипите на детските градини не да бъдат просто госпожи, а да бъдат подкрепящи децата чрез съответните подходи и методи, с които да помогнат още в ранна детска възраст да бъдат активни, много по- знаещи, много по- можещи, разчитащи на себе си. Нещо, което смятам, че е инвестиция в бъдещето и освен с ремонтите, които правим на опаковката ние се опитваме да надградим и съдържанието", каза Калин Каменов.

От началото на годината по пилотния проект обучение вече са преминали 6-ма учители, а от 13 септември в образователната методика ще бъде въведена и втора група възпитатели от местните забавачки, предаде БНР.

Очаква се от догодина методът на Мария Монтесори да бъде приложен и в детските градини „Знаме на мира” и „Детски свят”. От кметския екип изразиха надежда, че образователната методика ще влезе скоро и в някои врачански училища.

Методът на Мария Монтесори има своята над 100-годишна история и се прилага успешно в целия свят, а в центъра на философията е детето с неговите възможности и способности. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама