И Видин, и Мездра отбелязаха днешния празник

13:45, 06 сеп 18 25 1142 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С тържествена церемония община Мездра отбеляза 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Десетки жители на Общината се събраха на централния площад „България“ за празника.

В началото Светла Дамяновска, гл. експерт „Култура и художествена галерия“ направи въведение към основната програма..

Кметът на Община Мездра инж. Генади Събков издигна националния флаг под звуците на националния химн. В словото си инж. Събков отбеляза: „Присъствието на всички нас в Деня на Съединението, на централния площад в нашия град е сигурен знак, че се прекланяме пред светлите дати в българската история и обичаме своя род и Родина…

Днес, когато разделението в българското общество се задълбочава по много причини и на което влияят редица фактори от икономически, социален и културен характер, е още по-важно да припомним и да следваме завета на предците ни: „Съединението прави силата…“.

Празничната церемония на 6 септември се проведе по традиция пред паметника на Скърбящия воин във Видин. Слово по повод 133-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия произнесе кметът на Община Видин Огнян Ценков. Той определи този знаменателен акт като една от най-съдбовните стъпки в историята ни, защото се отварят нов път и възможности за развитие. Ценков подчерта ключовите моменти, довели до обявяването на Съединението, като се спря на факта, че интересите на големите европейски държави въвличат страната ни в братоубийствената Сръбско-българска война през 1885 година и народът ни застава зад справедливата кауза – да защити единството на държавата. Кметът посочи решаващото участие на Трети пехотен Бдински полк във войната, създаден само една година преди това.

„Този уникален паметник на Скърбящия воин във Видин, пред който на 6 септември изразяваме своята почит, е показателен пример за огромните усилия и високата цена, която плаща българският народ в името на националната идентичност и запазване целостта  на държавата“ – заяви Огнян Ценков. Той завърши с думите: „Днес живеем в различно време, надяваме се, че народите в Европа са надмогнали претенциите за влияние едни над други и заедно градят бъдещето си. Уважават своята идентичност, а Балканите са зона на добросъседство и приятелство и всяка държава е свободна в общия европейски дом“, след което честити празника.

В знак на почит към хората, дали живота си, за да се осъществи великото дело на Съединението, пред паметника на Скърбящия воин бяха поднесени венци и цветя от кмета на Община Видин Огнян Ценков, от името на народния представител Владимир Тошев, от народния представител д-р Цветан Топчиев, от областния управител на Видин Албена Георгиева, от председателя на Общинския съвет Генади Велков, от представители на държавни и обществени институции, политически партии, неправителствени организации, училища, граждани.

Възпитаникът на Експерименталния театър към НЧ ”Просвета-1925-Мездра” Генчо Драголов изпълни емоционално поемата „Изповедта на България” от Стефан Стамболов.

Последваха изпълнения на Вокална група „Искрица”, с художествен ръководител Милчо Романски и Мъжка вокална група „Калето”.

Тържеството за отбелязване Деня на Съединението завърши с химна на град Мездра.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама