Възпитаници на училище по каменоделство показват умения в майсторска надпревара

12:10, 06 сеп 18 25 1095 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трима ученици от училището в българското село Кунино вземат участие в Младежката секция към Майсторската надпревара по време на ХVІ Международен фестивал на традиционните занаяти, който се провежда в ЕМО „Етър” от 6 до 9 септември. Иван Симеонов е в 12 клас, а Денис Христов и Павел Гетов са в 11 клас.

През 2018 за втори път в рамките на Панаира се провежда Младежка секция. Миналата година ученици от няколко училища по изкуствата се включиха в надпреварата по иконопис. Идеята на младежките секции е да се стимулира приемствеността, чрез която старите занаяти получават шанс да бъдат запазени и да намерят своето място в съвременността.

Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино е уникална школа, единствена по рода си на Балканите, предлагаща една вечна като камъка и винаги актуална професия.

Гимназията е създадена като Държавно каменоделно училище с държавен указ през 1920 г. Първите занятия започват през 1921 г. с десет ученика. През периода 1921-1923 г. от Чехия пристигат учителите Станислав Кхун, Йосиф Шквара, Йозеф Краус, които създават школата по каменоделство и скулптура в Кунино. След 1926 г. започват своята дейност и висококвалифицирани български учители от цялата страна. През годините директори на училището са известни скулптори като Димитър Гаджалов, Борис Кадийски, Крум Алексиев, Митьо Солаков, Илия Беширов, Петър Тоновски и други. Каменоделската школа в Кунино е създадена и утвърдена с имената и делото на учителите: Гурко Йосифов, Илия Цеков, Величко Марков, Цветан Петров, Цветан Граджорски, Лало Илиев, Борис Томов и други, работили достойно и всеотдайно за развитието на училището.

Днес почти всички професионалисти в обработката на камъка в България са получили образованието си в Кунино. По-голяма част от тях са скулптори, архитекти, строители, каменоделци и други специалисти, прославили се с професията си в България и по целия свят.

Днес гимназията предлага обучение на ученици след седми и осми клас по специалностите каменоделство и скулптура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама