Историческа възстановка пресъздава Нишката операция от 1944 г.

08:10, 17 окт 20 / Култура 25 4419 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Днес ще бъде пресъздадена Нишката операция от 1944 г. с мащабна историческа възстановка на полигон „Беляковец“ на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

Нишката операция на Втора българска армия, която се провежда между 8 и 14 октомври 1944 г., е една от най-успешните и знаменателни за българската военна наука операции.

Преди възстановката ще бъде отслужена заупокойна молитва за българските воини, загинали по време на Втората световна война, предаде bTV.

Във възстановката Националният военен университет ще участва с логистична поддържка и с курсантска група, която ще се включи в пресъздаването на бойните действия.

Курсантите ще бъдат с униформи реплики, но снаряжението им ще бъде освен оригинално от периода и бойно, с халосни патрони. Те ще участват с пехотни пушки „Манлихер N 95”, които са били на въоръжение през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.

По време на събитието за първи път ще може да бъде видян в действие и танк Т-34. Той е бил на въоръжение през 40-те години, а от 1982 г. бе поставен на постамент в НВУ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама