Започва рекултивация на депото за битови отпадъци край Елена

16:51, 01 юли 20 25 3180 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

За срок от 23 месеца депото за битови отпадъци в землището на Елена трябва да бъде закрито и рекултивирано. В момента текат процедурите за избор на изпълнител, съгласно Закона за обществените поръчки, а на 21 април община Елена подписа Административен договор  с Главна дирекция „Оперативна програма околна среда“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 1 578 611 лв. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

Общинското депо на Елена е открито през миналия век и е с преустановена експлоатация от 30 септември 2016 г. със заповед на директора на РИОСВ Велико Търново, поради това, че не отговаря на новите нормативни изисквания.

Сметището с площ от 23 488 кв. м се намира в местността Поп Сотиров гроб. Заето е с битови, неопасни производствени и строителни отпадъци.

Проектът на общината предвижда рекултивация в рамките на замърсяването, като основната задача е да се постигне възстановяване компонентите на околната среда, засегнати от дългогодишната експлоатация на депото.

Основните дейности по проекта са вертикална планировка, почистване на отпадците, преоткосиране, отвеждане на повърхностните води, направа на газоотвеждаща система, биологична рекултивация и др.

Очакваните резултати от проекта са намаляване на неблагоприятното въздействие чрез ограничаване на емисиите, отделяни от тялото на депото, отвеждане и пречистване на замърсените води и ползване на терена като бъдеща зелена площ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама