Социалните услуги в Община Елена – все по-близо до хората

19:15, 08 апр 20 25 2336 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

В условията на извънредно положение заради опасния коронавирус, един от приоритетите на община Елена са социалните услуги, които са от важно значение за оцеляването на хора от най-уязвимите групи – възрастни, самотно живеещи, инвалиди, също и за тези, поставени под карантина.

Домашният социален патронаж в Елена е най-натовареното звено за услуги в дните на изолация. Всеки ден в кухнята се приготвя и разнася по домовете топла храна на 110 абонати от града и селата Марян, Руховци, Чакали, Палици, Костел, Беброво и Константин. Грижата на патронажа достига и до още 55 потребители, включени в социалната кухня, разкрита с дарения, и по проекта „Топъл обяд“.

За тях и за още 40 лица над 65-годишна възраст, определени по критерии от Дирекция „Социално подпомагане“, община Елена започна раздаването на пакети с хранителни продукти, предоставени от Българския червен кръст. Студентките Доника Стойкова и Цветина Славкова от Елена са сред първите доброволци, които ще помагат на общинските служители и за обслужването на самотно живеещи възрастни, на лица с двигателни затруднения, също и на поставени под карантина, дали заявка на единния телефон. Той е разкрит от общината още на 16 март и досега са постъпили над 50 молби за услуги. Доставките на храни и медикаменти става на адрес, като хората заплащат само стойността на стоките, а транспортът е осигурен от общината, включително и за селата. Подобна услуга разкри и социалният патронаж, като негови служители все по-често ходят и до гишетата, за да платят сметките на трудно подвижни хора за ток, вода, телефон.

За Великден отново ще зарадваме своите абонати. Подготвяме им специално празнично меню. В пакета с хранителни продукти ще има боядисани яйца и вкусни козунаци, които ще изпече и ще ни предостави безвъзмездно фурната на Пепа Ламбурова в града – сподели управителят на патронажа Златина Димитрова.

Заедно с храната ще зарадваме възрастните хора и с поздравителна картичка, като се надяваме този жест да стопли душите им за светлия християнски празник, да им вдъхне надежда и кураж.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама