С възпоменателно шествие почетоха паметта на Апостола в Елена

16:25, 19 фев 20 25 2160 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поклонението в Елена по повод 147 години от обесването на Васил Левски започна с възпоменателно шествие до неговия барелеф.  Той се намира на една от най-дългите улици в града, която носи името на великия българин.

В памет на Апостола архиерейският наместник отслужи заупокойна молитва, а ученици от началното училище в града рецитираха стихове в прослава на героя и неговото свято дело. Кметът инж. Дилян Млъзев и председателят на Общинския съвет Стоян Златев положиха венец пред барелефа на Левски. Десетки граждани оставиха цветя и първите разцъфнали кокичета в знак на почит и признателност.

Хилендарският метох и родната къща на революционната фамилия Кършовски в Елена са свързани с идването на Левски в града и основаването на революционен комитет. Участниците в шествието поднесоха цветя пред паметните плочи на тези исторически места и застанаха в минута мълчание.

Иван Попхристов Кършовски, приятел и съратник на Левски още от Първата българска легия в Белград, полага много усилия за издигането на паметник на Апостола на свободата. В архива му е намерен чертеж на квартала в Подуене с обозначено мястото на паметника и от какъв материал да се построи. В деня на откриването му, той изпълнява своята ода “Пред паметника на Васил Левски (22 октомври 1895 година) в чест на откриването и осветяването паметника на безпримерния Апостол на българската свобода (от другаря и сътруженика му)”.

Вярата на Кършовски и на народа в правотата на делото на Левски е намерила силен израз в обръщението:

“Духът твой Левски у нас живее.

Той ще се помни во веки веков.

Българинът с него ще се гордее.

С него ще иде към подвиг нов.”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама