Регионално събитие по проект „Знания за Натура 2000“ се проведе във Велико Търново

13:34, 19 фев 20 / Общество 25 1235 Topnovini

На 11 февруари 2020 г. във Велико Търново се проведе първото регионално събитие по проект „Знания за Натура 2000“ за област Велико Търново. Актуалната тема „Подкрепа за по-добро разбиране на подхода за управление на Натура 2000 в България“ привлече 35 души от цялата област, представители на организации, планирано да участват в Комитета на заинтересованите страни към РИОСВ – Велико Търново: областната и общинските администрации, Националната служба за съвети в земеделието, областна дирекция „Земеделие“, областния информационен център, ДПП „Персина“, държавни горски стопанства и регионалната дирекция по горите, РИОСВ, ИАРА, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, туристически дружества, сдружения на бизнеса и браншови организации, местни инициативни групи, природозащитни и граждански организации.

Събитието откри Светослав Станчев, главен експерт в направление „Биологично разнообразие, защитени територии и зони“ – РИОСВ Велико Търново. Последваха презентации на тема: „Правно-нормативната рамка на новия подход за управление на мрежата Натура 2000“, „Отговорности на Комитетите на заинтересованите страни“ и „Документът за целите на Натура 2000“.

Акцентите в заключителната дискусия „Питай за Натура 2000“ бяха насочени към необходимостта мерките да бъдат формулирани с участието на всички заинтересовани страни, така че да се осигури тяхното изпълнение в бъдеще. Подчертано бе още, че финансирането на органите за управление следва да бъде устойчиво във времето, за да бъдат привлечени млади и мотивирани хора, които да изпълняват възложените им отговорности. Участниците в срещата заявиха своята готовност за участие в Комитета на заинтересованите страни, както и в процеса на разработване на териториалния план за управление на Натура 2000.

Повече информация за регионалните събития от Първата национална кампания можете да намерите на https://natura2000.bg/първа-национална-кампания/.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 117 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.