Вековен дъб от Ново село участва в „Европейско дърво на 2020"

08:28, 04 фев 20 25 2384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вековен дъб от великотърновското Ново село представя България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2020". Той е на рекордните 500 години и се издига до чешмата в центъра на селото. В инициативния комитет на кампанията се включват и британски заселници, които от години живеят в Ново село, съобщи БНТ.

Вековният дъб има любопитна история. Летописът на легендарното дърво започва да пише професор Александър Бурмов, който през 40-те на миналия век започнал да събира разкази на местните хора.

Около 1875 година е започнало преселение на изток, във вековната дъбова гора. Дали са го използвали като оброчен дъб, тъй като църквата е построена през 1868 година, или просто по някакви сантиментални причини не е ясно, но това е единственото дърво, което е запазено на територията на селището“, обясни Евгени Пенчев от инициативния комитет в селото.

Този дъб е символ на духа и паметта на селото. Огромно столетно дърво, с голяма корона, впечатляващо, свещено дърво. Той е пазител на Ново село, оцелял през премеждия от толкова много години, от векове“, обясни жител на селото.

Старият дъб се превърнал в символ на Ново село. Миналата година той станал победител в националния конкурс „Дърво с корен", с което печели правото да представя страната ни на европейския. „И вече като финалисти участваме в Европейския конкурс за дърво на годината за 2020 година. С което ще покажем, че има едно дърво, което носи спомена за отминалите времена, свидетел е на родовата памет, така че се надяваме всички да ни подкрепят“, посочи Валерия Пенчева от инициативния комитет.

Успяваме да върнем духа на българина към обединение около каузи, които са се превърнали в национални“, заяви кметът на Ново село Христо Христов.

До момента в социалните мрежи вековният дъб от Ново село е събрал подкрепата на повече от 2000 души. Всеки гражданин може да го подкрепи тук.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама