18 деца са сред дарителите на градската библиотека в Елена

14:10, 14 яну 20 25 1431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На снимката: децата от ЦДГ „Радост“ на посещение в библиотеката
На снимката: децата от ЦДГ „Радост“ на посещение в библиотеката

Близо 6000 посещения през изминалата година отчитат в Градската библиотека в Елена, при които са раздадени 10 000 книги на 346 читатели, половината  от които са ученици. За поредна година анализът сочи, че жените четат двойно повече от мъжете.

През 2019 г. фондът на библиотеката е обновен с 354 книги, като 222 са от дарители. Сред тях са издателствата „Захарий Стоянов“, „Български художник“, „Хермес“ и „Сиела“, книжарница „Приятели“, а най-много книги са оставили Тодор Николов и Даниела Николова-Иванова, синовете на която от малки подаряват най-новите си книги.

На най-малките читатели са раздадени 1200 книги, а чрез инициативата „От деца за деца“ фондът на Детския отдел се обновява чрез дарените от малчуганите книжки. Сред  дарителите за миналата година са 18 деца и тяхната учителка Коска Добрева от четвърта група на ЦДГ „Радост“ в Елена. Дарението стана по време на традиционното посещение „Коледа в библиотеката“ с програма от малчуганите и украсяване на елхата в Детския отдел.

„От няколко години провеждаме анонимна анкета, въз основа на която подобряваме и развиваме нашата работа с читателите, споделя Татяна Бонева, библиотекар и отговорник за библиотечната дейност. Близо 90% от закупените книги са по тяхно искане. За целта обособихме няколко места за записване на търсените заглавия. Постоянно се поддържа и кът „Вземи, без да връщаш“, където читателите оставят стари книги, за да могат други да ги ползват. С ученици от Беброво и Майско работим по програмата „Твоят час“. Традиционен стана празникът на приказката, с подредени витрини „Да си спомним за…“ отбелязваме бележити дати и личности.

През 2011 г. в библиотеката е инсталирана компютърна техника по програма „Глоб@лни библиотеки – България“, а от 2016 г. процесът на раздаване и завеждане на книги става по електронен път.“

Градската библиотека в Елена е създадена през 1863 г. с учредяването на читалище „Напредък“, в чиято сграда е разположена и до днес. Разполага с близо 60 000 тома фонд. Преди четири години тя бе основно ремонтирана и обновена заедно с градското читалище по проект на Програмата за развитие на селските райони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама