Горнооряховчани се преклониха пред живота и делото на Христо Ботев

15:30, 06 яну 20 25 2494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С тържествен ритуал в Горна Оряховица бе отбелязана 172-та годишнина от рождението на Христо Ботев. На почетен караул пред паметника на гениалния поет, публицист и борец за национална свобода застанаха военнослужещи от военно формирование 22 790. За да се поклонят пред живота и делото на Христо Ботев пред паметника му в едноименния парк дойдоха цялото ръководство на Община Горна Оряховица, общински съветници, представители на политически партии, различни организации, ученици от горнооряховски училища и граждани.

Петокласничката Ванеса Илиева от ОУ „Иван Вазов“ изпълни стихотворението „Хаджи Димитър”.

В знак на почит и преклонение пред живота и делото на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от името на народният представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева, от председателя на Общинския съвет Димитър Николов, от военно формирование 22 790, от местните патриотични организации, от политически партии, учебни заведения и граждани.

Отбелязваме 172 години от рождението на Христо Ботев

На 17 май 1876 г. слизането на 200-та български четници на Христо Ботев край Козлодуй, предизвиква най-силната реакция сред Великите сили към поробена България. Отзвукът за действието на четата в европейския печат е равен на отзвука от всички останали бунтове по време на Априлското въстание взети заедно. Трима от участниците в четата на Ботев, са били от Горна Оряховица. Това са Атанас Димитров, Атанас Чартазанов и Янко Сидеров.

Христо Ботев ни е завещал своите гениални произведения: „Майце си”, „Борба”, „На прощаване”, „Хаджи Димитър”, „В механата”, „Моята молитва”, „До моето първо либе” и др., които са образец в българската литература и се нареждат до класическите произведения на европейските поети от онова време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама