Близо 3 000 ученици тръгнаха на училище в Община Горна Оряховица

13:30, 16 сеп 19 25 4885 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С издигане на националното знаме и посрещане на училищните знамена започна първият учебен ден в училищата на Община Горна Оряховица. 2889 ученици влязоха в класните стаи на общинските училища. 293 от тях прекрачиха за първи път училищния праг. Всички първокласници от Общината получиха на първия учебен ден книжка с послание от кмета инж. Добромир Добрев.

В първия учебен ден инж. Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева гостуваха в СУ „Георги Измирлиев“. Заместник-кметът Николай Георгиев удари първия звънец заедно с учениците от ОУ „Иван Вазов“. Председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов уважи откриването на учебната година в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“. Заместник-кметът Деница Коева и секретарят на Общината Анелия Димитрова бяха гости на училищното тържество в СУ „Вичо Грънчаров“. Общински съветници и представители на Дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ уважиха тържествата във всички общински училища.

В много от училищата новата учебна година започна с нови придобивки – обновени класни стаи, нови униформи или отличителни знаци, спортни площадки, обновен вътрешен интериор. Децата от началния етап в СУ „Георги Измирлиев“ пък започнаха учебната година с благотворителен жест. По предложение на техните учители, вместо пищни букети, класовете от I до IV избраха благородна кауза – да наберат средства за Родилното отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Така още в първия учебен ден най-малките показаха, че могат да научат на доброта и съпричастност по-възрастните.

Общо 293 първокласници започнаха новата 2019/2020 учебна година в общината. Броят на първолачетата в Горна Оряховица е 235, а в съставните селища е 55. Първокласниците ще се обучават в 15 паралелки, от които 12 в общинския център.

Най-много първокласници посрещна СУ „Георги Измирлиев“ – 85, които ще се обучават в 4 паралелки. Най-малко са първолаците в Писарево – 3. В 3 от училищата първокласниците ще се обучават в слети паралелки – ОУ „Отец Паисий“ в Писарево, ОУ „Климент Охридски“ в Драганово и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище.

В общинските училища в Община Горна Оряховица в първия учебен ден влязоха 2 889 ученици в дневна форма на обучение, които ще се обучават в 147 паралелки.

В държавните професионални гимназии ще учат 1040 ученици, разпределени в 51 паралелки.

И през предстоящата учебна година най-много са учениците в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – 400, като всички те са в дневна форма на обучение. Приетите ученици след завършен VІІ клас са 196. Най-много са приетите в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – 77 ученици.

За новата учебна година има 2 нови специалности в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – „Полиграфия“ и „трайни насаждения“ и 1 в ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“ – „Ръководител движение“.

Маломерните паралелки в общинските училища се очаква да бъдат 27, а слетите 10. 9 от слетите паралелки са и маломерни въпреки сливането на два класа.

В 5 от общинските училища ще има по-малко от 80 ученици. ОУ „Елин Пелин” – Първомайци, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Поликраище, ОУ „Отец Паисий” - Писарево, ОУ „Васил Левски“ - Върбица и ОУ „Климент Охридски“ - Драганово. За тези пет училища се налага задължително дофинансиране, което ще бъде осигурено от общинския бюджет.

В четири от общинските училища са разкрити групи за задължителна предучилищна подготовка на 5 и 6-годишни деца. Това са СУ „Вичо Грънчаров”, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ „Паисий Хилендарски”. Децата в тях са 58. Малчуганите в общинските детски градини се очаква да бъде 1172. От тях 29 са в две яслени групи.

Във всички общински училища и детски градини в Община Горна Оряховица са доставени безплатните учебници и учебни помагала, както и задължителната училищна документация.

Две от основните училища на територията на общината са средищни – в селата Върбица и Поликраище, където е осигурен транспорт за пътуващите ученици и са създадени условия за целодневно обучение. В училищата преди началото на учебната година са извършени проверки от РЗИ и учебните заведения са готови за провеждане на нормален учебен процес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама