В горнооряховския музей започва доброволческата инициатива за почистване на находките от Ряховец

15:40, 31 юли 19 25 1014 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 3 август, от 10.00 до 17.00 часа, като част от програмата „Семейни съботи”, музейният екип кани желаещите посетители да се включат като доброволци в почистването на най-новите находки от крепостта Ряховец.

Редовните археологически проучвания през 2019 г. започнаха на 4 юни и приключват на 31 юли. Това лято разкопките продължиха в района на западната порта, където бе разкрита значителна част от средновековната северна крепостна стена с външна бойна четиръгълна кула. Разкрити бяха и четири гроба, част от средновековен християнски некропол, разположен извън крепостната стена. Тази година започна проучване и в нов сектор – „Южно подградие“. Там бяха намерени две интересни амфорни дръжки с печати от периода III–I в. пр. Хр.

Общо през сезона бяха открити над 200 находки, сред които късноримски и средновековни монети, накити, предмети от въоръжението, както и множество керамични фрагменти от античността и средновековието. Преди да бъдат събрани във фонда на Исторически музей – Горна Оряховица, откритите предмети се нуждаят от почистване.

За всички желаещи да се докоснат до археологическите открития и да участват в тяхното почистване, да научат повече за проучванията и намерените предмети, музеят ще предостави безплатен вход през целия ден!

Най-малките посетители и тази събота точно в 10.30 часа могат да се включат в любимите музейни игри – „Ряховски пъзел” и „Любопитни срещи с чудни вещи”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама