В Свищовско собствениците масово колят прасетата си

16:43, 10 юли 19 25 1205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората по селата в община Свищов са започнали масово да колят прасетата, които отглеждат в дворовете си. В село Ореш, което е в санитарната зона на плевенското село Новачане, където беше регистрирано заболяването африканска чума по свинете, са изклани почти всички прасета. Селските кметове в област Велико Търново започват да броят животните на домакинствата, съобщава БНР.

Евтаназират домашните прасета в Русенско до 10 дни заради африканската чума

В почти всяка къща в село Ореш се отглеждат прасета. Стопанствата тип заден двор не са регистрирани в Агенцията по храните и хората масово започнаха да колят животните, обясни кметът Любомир Иронов. "Има напрежение, хората са притеснени. Вече започнаха да си колят прасетата, защото не се знае какво може да стане и при нас", казва той.

Спешни мерки за ограничаване на заразата с африканска чума по свинете

В Ореш няма ветеринар. Разпределеният за селото лекар идва, когато го извикат, посочи кметът. В най-близкото село от област Велико Търново до огнището на африканска чума по свинете в Плевенско все още не са получили информационните листовки от Агенцията по храните и указания как да действат.

Въвеждат още мерки в Габровско заради африканската чума

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама