Жители на Свищов протестираха заради бум на комари

15:05, 28 юни 19 / Общество 25 273 Topnovini
1

Десетки жители на Свищов днес излязоха на протест пред сградата на общината, предаде БГНЕС.

Причината за недоволството на хората е увеличаването на популацията на комарите. Жителите на крайдунавската община са категорични, че трябва да се вземат спешни и адекватни мерки за справянето с проблема, който заради проливните валежите тази година е много сериозен.

Протестиращите са катерогични, че общината не върши работата си за необходимото пръскане: „За това излязохме, защото е непоносимо. Има огромни комари, това е. Според мен за догодина общината да отдели бюджет ли как? Навреме трябва, не трябва да изоставаме.“

Според кмета на Свищов Генчо Генчев, обаче, до момента общината е похарчила 90 000 лева за авиационни пръскания и обезпаразитяване по суша.

Това, което община Свищов можеше и направи е 4 авиационни третирания в рамките на два дни, сутрешно, вечерно авиационно пръскане, за да успеем да ликвидираме близо 60 процента от популацията, - това, което сме замерили като излюпяеми индивиди. Усилията, които полагаме, се финансират изцяло от бюджета на община Свищов, тъй като това не е от ангажиментите на общината, а той е вменен ангажимент, морален - за да може да решаваме проблема на хората.“

Според хората, обаче, пръсканията са закъснели.

Според протестиращите няма смисъл да се пръска по време на дъждове: „Авиационното пръскане е след дъжд качулка. Белене в момента е пълен с палта, вардимският остров е пълен с блата. Дигите са пълни с вода, така че това пръскане е да отбиеш номера и да похарчиш пари.

За справянето с проблема с комарите от тук насетне от община Свищов ще търсят помощ от държавата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани