Горна Оряховица посреща близо 900 танцьори от страната за Националния конкурс „Танцова въртележка“

13:35, 08 апр 19 25 164 Topnovini
1

Близо 900 танцьори от страната са подали заявки за участие във второто издание на Националния танцов конкурс „Танцова въртележка“, чийто домакин от 12 до 14 април ще бъде НЧ „Напредък - 1869“. Конкурсът се провежда със съдействието на Община Горна Оряховица.

Във второто издание на танцовата надпревара ще се включат двойно повече танцьори в сравнение с миналата година. За конкурса в Горна Оряховица ще пристигнат представители на школи от Велико Търново, Лясковец, Варна, Бургас, Пловдив, Белослав и др. Сред участниците ще бъдат и индивидуални изпълнители и групи от две национални училища от Русе и Варна.

Участниците от 29 танцови школи от страната на възраст от 5 до 18 години ще изпълнят общо 260 танца в три жанра – съвременни танци, характерни танци и класически балет. Те ще бъдат разпределени в 4 възрастови групи – от 5 до 8 г., от 9 до 11 г., от 12 до 16 г. и над 16 г. и в 4 категории – солови изпълнители, дует или трио, група до 8 танцьори и формация с над 9 танцьори.

Председател на журито ще бъде Цветанка Гергинова - съдия в Националния конкурс „Път към славата“, председател на жури в Movmnt International Dance Competition и хореограф в тв формата DanceStar Bulgaria, хореограф и ръководител на Студио за модерни танци G – София. В журирането ще й помагат членовете доц. д-р Анна Папулова – магистър по Балетна режисура и преподавател в модул „Танцов театър” в Нов български университет, където е и програмен директор на департамент „Театър”, Алекс Асенов – международен съдия по танцово изкуство, ръководител на балетна формация в Русе, Марин Удварев – балетен педагог от Велико Търново, който е с богат професионален опит като балетист в театрите в Русе, Стара Загора и Пловдив.

Комисията ще определи победителите по 3 критерия – техника на изпълнение, хореография и композиция и сценично присъствие.

Организаторите са подготвили богат награден фонд – във втората „Танцова въртележка“ ще бъдат раздадени грамоти на всички участници, 360 дипломи, 104 купи за I, II и III място, 5 награди за авторство/ хореография, 2 Гран При, 160 медала за класиралите се на първите 3 места в отделните категории, както и 40 за заелите местата след трето. Предвидени са и 13 специални награди. Общо наградният фонд е на стойност 4500 лв.

Организаторите на Националния конкурс „Танцова въртележка“ канят всички жители и гости на града да подкрепят с присъствието си танцьорите от цялата страна. Танцовата надпревара е част от събитията по повод 150-годишнината на НЧ „Напредък – 1869“. За повече информация: http://g-oryahovica.org/2011-11-27-00-09-48/2011-11-27-00-10-45/7014-----900--------.html 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани