Голямо българско хоро извиха горнооряховчани в центъра на града навръх Националния празник

09:25, 04 мар 19 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Горнооряховчани и гости на града се включиха в честването на днешния Национален празник. Променливото мартенско време не уплаши желаещите да дойдат в центъра на града и да празнуват заедно 141-та годишнина от Освобождението на България. Настроение към празничния ден добавяха и стотиците знаменца бяло, зелено, червено, които общинското ръководство бе осигурило за гражданите.

Тържественият ритуал започна с издигане на националното знаме на пл. „Георги Измирлиев” от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът произнесе слово по повод 141-та годишнина от Освобождението. „За свободата си България плаща с кръвта на Караджата и с тази на Сидер воевода, с човешките кости в Перущица и Батак. Плаща с бесилото край София, с куршума на връх Вола, с камъните на Шипка в страшната жега, с оръдията, изнесени на ръце през преспите на Балкана, с живота на синовете и дъщерите си. Плаща и със смелостта на 240 души от селищата на Горнооряховска община, които се записват в българското опълчение. Нашият град остава в историята и с една светиня – знамето, ушито от горнооряховчанки за априлските въстаници. То поема към Шипка и Шейново в ръцете на ІV-та опълченска дружина”, каза в словото си инж. Добромир Добрев. „Не може за свобода, извоювана с толкова кръв, да се каже „подарена“. Нито аз, нито вие, уважаеми съграждани, ще позволим това да се случи. Нашата отговорност към хората, дали живота си за България, за да го има нашето днес – е да не позволим забравата да покрие техния подвиг”, каза още градоначалникът. Горнооряховчани чуха стихотворението на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“ в изпълнение на десетокласника от СУ „Георги Измирлиев“ Трифон Йорданов.

Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени венци и цветя от народните представители инж. Клавдия Григорова – Ганчева, Явор Божанков, председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от военно формирование 22 790, от общинските организации на военноинвалидите, офицерите и сержантите от резерва, от Съюза на пенсионерите в Община Горна Оряховица, политически партии, обществени организации и граждани.

След официалната част, площад „Георги Измирлиев” бе огласен от фолклорни песни в изпълнение на Ивелина Колева. Заедно с нея в празничната програма участваха и фолклорни състави при НЧ „Братя Грънчарови-2002”. Пред сградата на Общината и около кръговото кръстовище се изви хоро, в което се включиха и много горнооряховчани, дошли на празника.

През днешния празничен ден входът за всички посетители на Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде безплатен. Работното време на музея ще продължи до 16.00 часа.

Желаещите ще могат да разгледат постоянните експозиции на музея и да се запознаят с участието на горнооряховчани в националноосвободителните борби на България. В Историческия музей се пази копие на Горнооряховското бойно знаме, ушито за горнооряховските въстаници през 1876 г. от Елена Грънчарова, Вангели Шопова и Зойка Обрешкова. То е единственото българско знаме на служба в Руско-турската война 1877-1878 г.

Чествания по повод 141 години от Освобождението имаше и в селищата на общината. Част от населените места се присъединиха към националната инициатива „Пробуждане с хоро“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама