65 млн. лв. по 27 проекта за регионално развитие се инвестират във Велико Търново

11:30, 08 мар 19 / Политика 25 567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

65 млн. лв. се инвестират по 27 проекта, финансирани от ОП „Региони в растеж“ 2014 - 2020 във Великотърновска област. Проектите целят обновяване на училища и детски градини, обекти за социални грижи и спешна помощ, обществени и жилищни сгради. Това стана ясно по време на граждански диалог на тема регионално развитие, който се проведе във Велико Търново и събра на едно място над 100 души.

Участие в дискусията, която бе част от платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“, взеха министър Петя Аврамова, кметът Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, народните представители Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, а също кметове от региона, представители на бизнеса, институции, организации и др.

Великотърновският кмет и председател на НСОРБ Даниел Панов посочи, че от кметовете зависи да бъдат инициативни и настоятелни и да поставят за решаване проблемите на своите съграждани. Той припомни, че както Велико Търново, така и други общини в областта, имат вече завършени ремонти на републиканска инфраструктура, или такива предстоят.
Кметът на един от градовете с устойчив естествен прираст коментира и направените вложения в образователната инфраструктура. Пред препълнената зала на Община Велико Търново, където се състоя събитието, Даниел Панов припомни, че редица училища и детски градини вече са обновени, включително спортни съоръжения. „Във Велико Търново предстои да заработи басейнът в Спортното училище и басейнът в Детска градина „Ален мак“, съобщи Панов.

Изграждането на автомагистрала „Хемус“ вече е необратим процес. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, по време на форума във Велико Търново. Тя припомни, че 1.350 млрд. лв. от държавния бюджет бяха отпуснати за строителството. Аврамова обясни, че целевите средства са в специална сметка на министерството и могат да бъдат изразходвани единствено и само за изграждането на 134-те км от пътен възел „Боаза“, които ще доведат трасето до старопрестолния град, за да се пресече с пътя Русе – Велико Търново.

Строителството на целия участък трябва да приключи през 2023 г. „АМ „Хемус“ е сред най-важните ни приоритети“, категорична бе министър Аврамова и подчерта, че държавата разчита този проект да даде тласък на Северна България, както „Тракия“ даде на южната част от страната. „Целта е да има балансирано развитие с еднакъв темп във всички райони“, каза Петя Аврамова.

Строителството на трасето Русе – Велико Търново пък е разделено на три участъка, коментира министърът по време на форума. През тази година ще бъде възложена обществената поръчка за строителството на участъка от Русе до Бяла с обход на гр. Бяла. Дължината на трасето е 76,2 км., а оставащите километри от Бяла до Велико Търново са 58.

„Колкото и да казват, че асфалт не се яде, истината е, че всички питат за ремонт на пътища и съоръжения“, каза по време на дискусията за регионалното развитие министър Аврамова. Тя представи данни за актуалните пътни ремонти в региона, със средства от държавния бюджет. Те са за общо 103 км, като сред завършените са 20-километрова отсечка между Павликени и Караисен, пътят между Велико Търново и Горна Оряховица през Арбанаси, 26-километровият участък Самоводене-Обединение и др. В изпълнение през тази година са пътят Миндя – Присово, отсечката Стамболово – Русаля – Хотница – Самоводене и тази между Вардим и Свищов.

„Когато говорим за Европа в нашия дом, говорим и за европейската солидарност. Благодарение на това и с усилията на общините, с тези европейски средства ние правим градовете по-красиви, пътищата – по-добри, училищата – по-уютни и топли“, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Облекченията в нормативни актове, които ще улеснят административно инвеститорите и гражданите, също бе сред дискутираните теми, по време на продължилата повече от два часа среща. Решенията по всички поставени въпроси, засягащи работата на местната власт, ще бъдат предоставени на вниманието на кметовете в страната, с помощта на НСОРБ. За това се разбраха председателят на сдружението Даниел Панов и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама