Най-интересното от културният календар на Община Елена за 2019 година

11:15, 14 фев 19 / Култура 25 1451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всяка година в бюджета на общината се залагат целеви средства за финансиране на културни събития, честване на национални и местни празници, спортни и туристически прояви, турнири. Парите за културния календар за тази година са 58 500 лв., с 3500 лв. повече от миналата, а спортно-туристическият календар е обезпечен с 12 500 лв.

Интересни празници и фестивали в града и селата се утвърдиха като традиционни и са повод хората да се събират заедно, да усетят магията и истинския им дух. С всяка година многообразието им привлича все повече гости от страната и чужбина.

На 6 април в Елена се открива Четвъртият фестивал на модерното изкуство. Събитието е продължение на проект на общината, спечелен по програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, в партньорство с Международната организация за демокрация и права на човека в Осло, Норвегия. Фестивалът не минава без международно участие, а идеята му да срещне традициите с модерното изкуство се реализира чрез изложби, пленери, демонстрации, творчески работилници, фолклорни и рок концерти.

Събитието ще се съчетае с Европейските дни на художествените занаяти. Община Елена е съпричастна на реализирането у нас чрез РСО „Централна Стара планина“  инициатива на френския Институт по изкуства и занаяти още от зараждането й преди пет години. Мотото на тазгодишното издание е „Местни занаяти“ и в Елена се подготвят да покажат традиционните за бита и душевността на балканджиите.

Лазаровден и Цветница неслучайно са избрани за дни на пъстрото „Веселие в Елена“. Фолклорният фестивал се провежда под патронажа на кмета инж. Дилян Млъзев и надмина очакванията дори на организаторите – Народно читалище „Напредък-Елена-1863“. За трета година веселието ще събере стотици участници от различни краища на страната. Освен голямо надиграване на откритата сцена на централния площад, тази пролет ще има и надпяване между фолклорни състави.

Все по-пъстър и весел става Празникът на еленския мед, придобил известност като „Медена седянка по еленски“. Заради уникалните си качества божественият еликсир от Балкана се наложи на пазара, а неговият празник ще се проведе за шести път. От миналата година той събира не само почитатели на еленския мед, но и любители на фолклора. От близки и далечни градове пристигат танцьори за голямото надиграване „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“. В края на месец юли ще е този сладък празник, за който организаторите – община Елена, местното сдружение „Пчела“, Сдружението за биологично пчеларство у нас и градското читалище се подготвят и на млади, и на стари да е весело, забавно и благо на сърцата.

За втора година литературната вечер, посветена на писателя Стоян Михайловски и връчването на почетния знак ще бъде на 24 май. През м.август е поредното издание на балетна академия Марян и гала балетният спектакъл с участие на звезди от Националния балет. Денят Благовещение е свързан с първата среща на поета Яворов с любимата му от Елена Мина Тодорова. На нея е посветена театралната постановка „ В деня на синята мъгла“.

В културния календар са включени и няколко нови събития – празник „Трифон Зарезан“ в с. Марян по инициатива и съвместно с винарската изба, тържествено отбелязване на 140 години от основаването на ОУ „Отец Паисий“ в с. Константин, честване на 120 години от рождението на Иван Момчилов, Национална конференция по повод 140 години от рождението на писателя Петко Ю. Тодоров.

Десетки прояви са посветени на кръгли годишнини на бележити личности от Еленския край – Петко Горбанов, д-р Стефан Аврамов, Иван Кършов, Иван Попхристов Кършовски, д-р Йордан Брадел, Теодор Теодоров, Петко Попниколов, Иларион Доростолски, Иларион Ловчански.

Община Елена поощрява местните хора в малките села да инициират нови празници, при които също се търси връзка с традициите. В календара на културните събития се утвърдиха Празникът на шарената черга в Блъсковци, за втора година в селото ще има през м. май и Празник на мекицата,  кушиите в Константин, Лазаровден в Беброво. С 1500 лв. се поощрява театралната дейност в общината.

Очакван от всички еленчани е Празникът на града -  21 май, Ден на светите равноапостоли Константин и Елена. Кулминацията и тази година отново ще бъде Празникът на еленския бут, който се нарежда сред първите по интерес и посещаемост кулинарни фестивали в страната. Той се провежда по Димитровден, но все още не са определени датите за осмото му поредно издание, които зависят от насрочването на местните избори.

В Спортно-туристическия календар са включени традиционни спортни и туристически прояви. В сравнение с предходни години отпадат събития, към които липсва интерес. Включени са нови събития – общински турнир по бадминтон през м. април, за който постъпи предложение от ученици, участвали в Деня на младежкото самоуправление през 2018 г., първенство за юноши и девойки /16-18 г./ за купата на гр. Елена, честване на 120-годишнината от основаването на Ловно-рибарско дружество „Сокол-1899-гр. Елена“, включващо киноложка изложба и състезание по ловна стрелба.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама