Цветанов: България още е на челните места за сексуална експлоатация на момичета

14:10, 02 ное 18 25 1226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България продължава да е на челните места в региона като източник на трафик на момичета с цел сексуална експлоатация, каза във Великотърновския университет Цветан Цветанов. Шефът на парламентарната комисия по сигурността откри конференция за противодействие на трафика на хора, чиято основна цел е обществото да бъде информирано за проблема и че всяко дете е потенциална жертва. "Основният проблем е, че тези жертви остават неидентифицирани", каза Цветанов.

Той обясни, че информационната кампания за противодействие на трафика ще бъде разширена и в училищата.

"В последните години сме направили така, че законодателството да бъде променено в посока завишаване на наказанията", каза Цветанов и даде пример с успешна реализация от 2011-2012 г. с австрийски партньори, когато сводникът получил на последна инстанция присъда 10 г. затвор. "Това, което също е изключително важно и сега върви на съгласуване наредба в Министерство на правосъдието, защото трябва да бъде ясен регламента, когато едно лице бъде експлоатирано, когато сводникът генерира сериозен финансов ресурс, когато след това бъде осъден и му бъде отнето имуществото, натрупано от експлоатацията на това момиче, тогава жертвата да може, чрез механизмите на държавата да бъде обезщетена с част от тези средства, които се отнемат в полза на държавата.Сега жертвата трябва да си търси правата по съдебен път, но да има и ясен механизъм как част от тези средства да отиват към жертвата, която е преживяла този кошмар", каза Цветанов.

Според него действията на специализираните органи в Агенцията за българите в чужбина са доказателство, че няма политически чадър.

"Аз вярвам, че точно това е силата на едно управление, когато има политическа воля да се реализират всички тези случаи, където има достатъчно данни за съмнения за корупция, Но това, което прави държавата е, когато има подобни сигнали, не да се спират подобни разработки политически, и да се гарантира, че ще бъдат защитени тези, които извършват тези деяния, а държавата и тези високи политически нива в държавното управление са много активни и проявяват политическа воля, за да могат да бъдат направени всички тези реализации. Така че Краси Каракакачанов нито е осуетявал действия, а дори е винаги затова да има справедливост и там, където има и най малките съмнения веднага да се правят съответните проверки", коментира Цветанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама