Янка Рупкина с юбилеен бенефис в Павликени

15:40, 09 окт 18 / Култура 25 1483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Юбилеен бенефис на Янка Рупкина ще се състои на 10 октомври 2018г. от 19.30ч. в град Павликени. Домакин на проявата е НЧ „Братство“-1884г.

Неземната Янка Рупкина ще посрещне своя юбилей и ще пее заедно с много изтъкнати имена като ДесиСлава, квартет „Славей“, Петя Панева и София Иванова. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижат водещият Драгомир Драганов, ансамбъл „Развитие“ с главен художествен ръководител Йордан Йорданов и оркестър „Павликени“.
Янка Рупкина е родена през 1938 година. През 1954 г. завършва средното си образование в техникум за медицински сестри в Бургас.

В семейство ѝ винаги се е пеело. Тя самата запява народни песни от малка и на 22 години печели първа награда от събора – надпяване в село Граматиково. Сред гостите на събора са и видни фолклористи, които я канят в София на конкурс на Ансамбъла за народни песни на БНР, който Рупкина печели.

От 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка. Прави много записи за фонда на БНР, издава няколко грамофонни плочи в „Балкантон“, снима много филми за БНТ.

В много от записите ѝ се откриват варианти за съвременна интерпретация на фолклорното песенно наследство. Осъществява много модерни фолклорни проекти с трио „Спешен случай“, с композитора Димитър Пенев и с кавалджията Теодосий Спасов.

Нейната песен „Калиманку, Денку“ в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на „Мистерията на Българските гласове“. Печели престижната американска награда „Грами” през 1990 г.

За изключителното си вокално майсторство е удостоена с много награди: 1961 – първа награда от радиотелевизионния конкурс в Нови Сад, 1967 – първа награда в международния фолклорен фестивал в Картаген, Тунис, 1973 – награда от международния фестивал на грамофонната плоча в Братислава, 2007 – награда „Нестинарка“ на международния фолклорен фестивал в Бургас.

В края на 1970-те години заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева създава трио „Българка“. Именно с трио „Българка“ Янка Рупкина печели световна популярност и представя българското народно пеене по целия свят.

Янка Рупкина издирва и записва стотици оригинални песни от Странджанския край за БНР и Балкантон. През 2005г. излиза албумът ѝ „Керанка“, посветен на майка й, като резултат от сътрудничеството на Рупкина с холандския композитор Робърт Елмар. През 2012 година, Янка Рупкина е удостоена с високото държавно отличие орден „Кирил и Методий“.

В последните години Янка Рупкина неизменно е председател на журито на Фолклорния фестивал „Северняшка китка”, който се провежда през м.юни в Павликени.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама