Велико Търново е столица на честванията за 110-годишнината от Независимостта

18:30, 16 сеп 18 25 1211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Велико Търново става столица на честванията за 110-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Пъстра поредица от събития включва празничната програма, която ще продължи няколко дни. Акцентите бяха анонсирани от директора на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова по време на пресконференция.

Националните чествания, чийто исторически център е Старата столица, ще бъдат под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Отбелязването на 110-годишнината от Независимостта е част от международната инициатива „Европейски дни на културното наследство“.

Предпразничната програма започва на 17 септември с откриването на изложбата, посветена на големия държавнически акт, честването на празника през годините и паметните знаци, напомнящи за Независимостта. Експозицията ще бъде подредена на паната пред Факултета по изобразителни изкуства.

По традиция, в навечерието на 22 септември Велико Търново ще бъде домакин на Международния фестивал на военните оркестри. Музикалното събитие започва на 21 септември в 16,30 ч. с дефилир на участниците по ул. „Васил Левски“. Същия ден е стартът и на популярния есенен празник „Нощ на Самоводската чаршия и съпътстващия го Фестивал на занаятите“. В продължение на четири дни алеята на занаятите ще оживее чрез атрактивни демонстрации, открити уроци, изложения, изпълнения на улични артисти, концерт на певци и музиканти. Голямото събитие на Чаршията също е част от българския календар за Европейските дни на културното наследство.

В 19,15 ч. на 21 септември камбаните на Царевец ще проехтят в празничен звън. По този начин Велико Търново ще се включи в световната кампания „Нека камбаните звънят за мир“, инициирана от Германия. По същото време зад крепостните стени на Царевец ще бъде подредена изложбата „Звънът - миналото среща бъдещето”. Експозицията включва фотографии на камбани в целия великотърновски регион.

Събитията в празничния 22 септември започват още в 7,30 ч. сутринта с празнична литургия в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“. Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта. С военен ритуал в 10,30 ч. на крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме, а по същото време трибагреникът ще се извиси и над крепостта Трапезица. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова. Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следват шествие до паметника „Майка България”, а пред сградата на Общината ще има спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации.

В 14,00 ч. жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”. Обиколката включва църквите в квартал „Асенов”.

През целия ден входът за крепостта Царевец и храма „Св. Четиридесет мъченици” ще бъде свободен.

В 15,00 ч. на 22 септември с кратка церемония ще бъде открит реставриран по инициатива на „Ротари клуб“ Багрилов надпис. Монументът , който символизира  борбата за българско национално обединение, се намира върху скален масив на хълма „Света гора“, в близост до жп гарата.

В 17,00 ч. на сцената пред общината започва празничният концерт на Поли Паскова и формация „Гераците“. Час по-късно по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро. В 19,00 ч. на площад „Цар Асен I” пред Царевец ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове  по време на тържествената заря – проверка. В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Празничната програма продължава на 23 септември с атрактивен концерт на военните оркестри, участващи в международния фестивал, който ще бъде пред крепостта Царевец.

В 12,00 ч. в неделния ден княз Фердинанд отново ще бъде посрещнат на жп гара „Трапезица“. Както преди 110 години, монархът ще слезе от царския влак и с манифест ще обяви Независимостта на България. В историческата възстановка участват близо 40 артисти, а в главната роля е великотърновският актьор Милен Иванов. Събитието е съчетано и с атракционно пътуване с царския влак „Корона експрес“, чийто маршрут е Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна.

В неделната вечер великотърновци и гостите на града ще могат да наблюдават ефектния триизмерен спектакъл „Царевград Търнов“. Шоуто започва в 21,00 ч. и ще бъде прожектирано върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев” и в пространството около Паметника на Асеневци. 3D мапинг спектакълът ще се вижда от цялата стара част на Велико Търново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама